Nigel de Jong mist 'grinta' in Oranje: 'Argentinië wereldkampioen met een reden'

Nigel de Jong mist 'grinta' in Oranje: 'Argentinië wereldkampioen met een reden'

16 maart - 17:12
56

Nigel de Jong, directeur topvoetbal bij de KNVB, onderhoudt korte lijntjes met bondscoach Ronald Koeman. De 39-jarige oud-middenvelder wil naar eigen zeggen meer mentale weerbaarheid zien.

De Jong ziet 'hongerige' spelers bij het Nederlands elftal. "Wij hebben geen supersterren als Frankrijk. We hebben goede spelers, sterren, maar wij moeten als collectief goed staan om een kans te maken op het podium", laat hij optekenen door De Volkskrant. "Daarin moeten we eerlijk zijn. Alles moet kloppen. Voetbalinhoudelijk, maar ook in mentaliteit en houding."

Met Koeman overlegt De Jong over de individuen bij Oranje, maar ook over de speelwijze. "We leiden geen vleugelaanvallers meer op." Het baart De Jong enige zorgen. "De trend is rechtsbenigen op links en linksbenigen op rechts. Ik mis af en toe een rechtsbenige rechtsbuiten, die op snelheid kan voorzetten. De rechtsbuiten is bijna het lelijke eendje van het voetbal."

Over de hele linie wil De Jong nog meer 'hongerigheid' zien. "Grinta. Argentinië is wereldkampioen met een reden", stelt hij. "De jongens worden groot gebracht vanuit een andere cultuur. Bij ons is dat toch anders, mede door verwennerij. We kunnen mentaliteit proberen te creëren, maar als we het medicijn hadden, was het al opgelost. Laten we vooral in elkaars keukens blijven kijken. Wij bij de clubs en de clubs bij ons."

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over de uitschakeling van PSV & Ajax en de eerste dag van Alex Kroes!!