Hoop 'tegen beter weten in' bij NEC-kamp: 'Heb de 6-0 tegen Ajax gezien...'

Hoop 'tegen beter weten in' bij NEC-kamp: 'Heb de 6-0 tegen Ajax gezien...'

21 april - 12:52 Laatste update: 12:52
34

Feyenoord moet op zijn hoede zijn voor NEC in de finale van de KNVB Beker komende zondag. Dat laat Jack de Gier weten in een interview met VoetbalPrimeur. Zelf  speelde de oud-spits met de Nijmegenaren de verloren finale tegen Roda JC (2-0) in het seizoen 1999/2000. 

De bekerfinale leeft enorm in Nijmegen. Dat was in 2000, toen NEC het opnam tegen Roda JC, ook al zo. "Ik was zelf, zeker bij NEC, erg betrokken met de supporters", aldus De Gier. "Het speelde enorm. We waren erop gebrand om die beker naar huis mee te nemen. Als we hem ooit hadden kunnen winnen, was het toen."

NEC ging destijds met veel vertrouwen richting de bekerfinale. "Van tevoren bereken je de kansen", legt De Gier uit. "Die liggen in zo'n wedstrijd wel op fifty fifty, ondanks dat we lager op de ranglijst stonden. We hadden een team met behoorlijk wat goede spelers. We stonden terecht in de finale, zeker omdat we veel goede clubs uitgeschakeld hadden."

Wél spanning, géén nervositeit
De Gier heeft een duidelijke boodschap voor de spelers van NEC richting zondag. "Het is een wedstrijd op zich. Als speler moet je ervan genieten, maar ik snap wel je als speler van NEC een poging wil wagen om de beker te winnen." Spanning hoort geen grote rol te spelen. Dat was bij het elftal van de voormalig spits ook het geval. "Ik had het gevoel dat we vrij relaxt waren", aldus De Gier. "In het stadion werd nog 'Jacky Goal' gedraaid tijdens de warming-up. Het is een kwestie van jezelf opladen richting zo'n wedstrijd. Tuurlijk is er spanning dat die wedstrijd gewonnen moet worden, maar dat sloeg nooit om in nervositeit."

Nu NEC na 24 jaar de bekerfinale weer gehaald heeft, komt er veel gevoel bij De Gier naar boven. "Het is nog steeds zuur. Het is een gemiste kans geweest destijds. Dat is wat overheerst. We kregen zoveel kansen. Ik vind het nog steeds onterecht dat we die wedstrijd verloren hebben. Daar zullen ze in Kerkrade anders over denken." Toch kijkt de oud-spits met trots terug op de bekercampagne van de Nijmegenaren. "Zeker. Bovendien ben ik dat jaar ook topscorer geworden met twaalf goals. Dat is nog steeds een record en komt elk jaar weer voorbij. Als dat na 24 jaar nog staat, is dat mooi meegenomen. Het was een heel speciaal bekerseizoen."

'Ik heb de 6-0 tegen Ajax gezien...'
Voor het NEC van nu is het bekerseizoen al speciaal, maar komende zondag moet de kers op de taart worden. De Gier beseft dat het lastig gaat worden voor de Nijmegenaren. "Ik heb de 6-0 tegen Ajax gezien. Het is knap hoe de spelers van Feyenoord zich zó kunnen opladen voor een duel. Ze domineerden in De Kuip. Het wordt heel lastig voor NEC. Feyenoord zal de bovenliggende partij zijn."

De Gier is vooral benieuwd naar de duels op het middenveld. "Timber, Wieffer en Stengs tegen Proper, Hoedemakers en Chery. Dat worden mooie duels. Het wordt heel leuk." Ook kijkt De Gier met veel aandacht naar één Feyenoorder in het bijzonder: Santiago Gimenez. De spits van de Rotterdammers is al weken uit vorm, maar dat hoeft niets te betekenen volgens De Gier. "Dit zijn de wedstrijden om weer te gaan scoren", aldus de oud-spits, die het als oud-trainer ook goed vindt dat Slot de Mexicaan laat staan. "Hij heeft vertrouwen in het team dat er staat. Voor Gimenez dat lekker. Hij zal zondag gedragen worden door het team, het vertrouwen en de fans. Hij hoeft hem maar een keer goed te raken. Dan ben je weer los als spits."Gimenez Feyenoord

'Feyenoord moet op zijn hoede zijn'
De kansverhoudingen liggen komende zondag in ieder geval anders dan 24 jaar geleden. "Het is zeker niet fifty fifty nu", aldus De Gier. "Feyenoord speelt thuis in De Kuip, op eigen grond en in eigen omgeving. NEC zal boven zich uit moeten stijgen en hopen dat Feyenoord een mindere dag heeft. Ik hoop op een verlenging en strafschoppen, misschien tegen beter weten in. Feyenoord gaat denk ik aan het langste eind trekken. Ze zijn in ieder geval de favoriet, maar ze moeten op hun hoede zijn voor NEC."