'Te makkelijk opzij geschoven door Ajax, en niet door mensen met Ajax-DNA'

'Te makkelijk opzij geschoven door Ajax, en niet door mensen met Ajax-DNA'

21 april - 11:18
106

Simon Tahamata baalt nog altijd van zijn vertrek bij Ajax, maar herkennen deed hij de club al niet meer. De voormalig jeugdtrainer hoopt dat de geschorste algemeen directeur Alex Kroes daar alsnog verandering in kan brengen.

"Om eerlijk te zijn mis ik de club niet. Ik mis wel de vrijwilligers die er werken, de mensen van het restaurant. Die mis ik eigenlijk het meest", begint Tahamata in gesprek met SBS. "Het is niet meer de club waar ik begonnen ben. Wij worden te gemakkelijk opzijgeschoven. En niet door mensen met Ajax-DNA. Het doet wel pijn. Ik ben weggegaan omdat ik niet wil dat de club mijn toekomst vastlegt. Dat bepaal ik zelf wel."

Tahamata kon alleen voor minder uren bij Ajax blijven, waarna hij besloot aan de slag te gaan bij een voetbalschool in Berlijn. Hij weerspreekt echter dat voormalig Chief Sports Officer Maurits Hendriks degene is die hem naar de uitgang duwde. "In het begin kreeg ik twintig uurtjes, Maurits heeft dat eigenlijk teruggedraaid. Hij heeft met veertig uurtjes gegeven. Dat is toch goed."

"Maar daarna, eind februari, hebben we een gesprek gehad. Ga ik met pensioen? Ga ik minder uren maken? Als ze dat beginnen te zeggen, dan bepaal ik zelf wel wanneer ik met pensioen ga", vervolgt Tahamata. "Normaal gesproken draaide ik veertig uur, maar ik werkte er vijftig. Die tien extra uurtjes worden ook niet betaald hè."

Tahamata hoopt dat Ajax-DNA kan terugkeren binnen de club. Daar zou Alex Kroes voor kunnen zorgen. "Hij moet gewoon terugkomen", stelt de clubicoon. "Ze hebben het over die aandelen, maar dat zegt dat hij een Ajacied is." Of de deur ook weer openstaat voor de 67-jarige Tahamata als Kroes terugkeert, weet hij niet. "Ik denk dat ze mij te oud vinden."

Tahamata blijft wel bij zijn punt dat clubmensen nodig zijn. "Ik wil niet zeggen dat wij het hebben uitgevonden. Maar wij willen altijd de beste zijn. Dat heeft niets met kapsones te maken, want heel veel mensen waren blij toen wij achttiende stonden. Mogen wij kapsones hebben? Wij hebben drie sterren op ons shirt."