Dit zijn de tien speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland

Dit zijn de tien speelsteden tijdens het EK 2024 in Duitsland

10 mei - 09:00
12

Op 14 juni trapt Duitsland in München het Europees kampioenschap in eigen land af. Een maand later vindt de finale plaats in Berlijn. In welke steden en bijbehorende stadions wordt er nog meer gespeeld? VoetbalPrimeur zet het voor je op een rij.

München - Allianz Arena
In het stadion van Bayern München wordt het EK afgetrapt door Duitsland en Schotland. Daarnaast vinden er hier nog drie andere groepswedstrijden, een achtste finale en een halve finale plaats. Met ruim 75 duizend plaatsen is de Allianz Arena het op één na grootste podium deze zomer.

Düsseldorf - Merkur Spiel-Arena
Geloof het of niet, maar in dit stadion met een capaciteit van 54.600 plaatsen speelt een club uit de 2. Bundesliga: Fortuna Düsseldorf. Hier worden vijf EK-wedstrijden gespeeld: drie groepsduels, een achtste finale en een kwartfinale.

Stuttgart - Mercedes-Benz Arena
Een van de oudste én grootste stadions van Duitsland, met ruim 55.000 zitplaatsen. Op het WK in 2006 werd hier de troostfinale gespeeld. Deze zomer huisvest Stuttgart vier groepswedstrijden, waaronder één van Duitsland, en wordt er ook een kwartfinale gehouden.

Keulen - RheinEnergieStadion
Het stadion waar 1. FC Köln zijn thuiswedstrijden speelt, biedt plaats aan bijna 50.000 toeschouwers. De voetbaltempel werd in 1923 geopend en zal dus tijdens het EK meer dan 100 jaar oud zijn. In Keulen worden vier groepsduels en een achtste finale gespeeld.

Hamburg - Volksparkstadion
Bijna 36 jaar geleden, op 21 juni 1988, won Nederland van West-Duitsland op deze historische grond. Daardoor bereikte Oranje niet alleen de finale van het EK, maar verloste het zich ook van het oorlogstrauma én de verloren WK-finale van 1974. Op zondag 16 juni 2024 keert Ronald Koeman terug naar Hamburg. Hier begint voor Oranje namelijk het EK. Om 15.00 uur is Polen de tegenstander.

Gelsenkirchen - Veltins-Arena
Een stadion waar sinds enkele jaren géén Bundesliga-voetbal meer wordt gespeeld. De thuishaven van Schalke 04 is één van de modernste stadions in Duitsland. Het dak kan open en dicht en het veld is in zijn geheel verschuifbaar. in Gelsenkirchen worden alleen vier groepswedstrijden afgewerkt.

Leipzig - Red Bull Arena
Voor Xavi Simons is dit bekend terrein. Gelukkig maar, want Oranje speelt in Leipzig de zwaarste groepswedstrijd. Op 21 juni is om 21.00 uur Frankrijk de tegenstander. In totaal worden er drie pouleduels en een achtste finales gespeeld in de arena die plaatsbiedt aan bijna 50.000 toeschouwers.

Frankfurt - Deutsche Bank Park
Dit stadion was het decor voor wedstrijden op het EK 1974, EK 1988 en WK 2006.. Komende zomer, tijdens het EK 2024, staan er wederom wedstrijden gepland: vier groepswedstrijden en een achtste finale.

Dortmund - Signal Iduna Park
Met een capaciteit van 81.365 plekken is dit de grootste arena tijdens het EK, maar door het verbod op staanplaatsen zijn er 'slechts' 65.849 toeschouwers welkom. Tijdens het EK worden er zes wedstrijden in het stadion van Borussia Dortmund afgewerkt: vier groepsduels, een achtste finale en een halve finale.

Berlijn - Olympiastadion
Tot slot het stadion waar het moet gaan gebeuren... Nederland zal in ieder geval één keer actief zijn in Berlijn, aangezien de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk in het Olympiastadion wordt gespeeld. Hopelijk kan Oranje hier vaker terugkeren en zelfs afsluiten, want de EK-finale wordt er gespeeld.