Studio Oranje: nog 54 dagen, zo staan de internationals ervoor richting het EK

Studio Oranje: nog 54 dagen, zo staan de internationals ervoor richting het EK

23 april - 15:30 Laatste update: 16:23
14

Nog 54 dagen en dan begint voor Oranje het EK met een groepswedstrijd tegen Polen in Hamburg. Richting de toernooistart volgt VoetbalPrimeur de verrichtingen van de internationals op de voet. Dít zijn deze week de meest prangende kwesties, zoals besproken in Studio Oranje, de EK-podcast van VoetbalPrimeur.

In Studio Oranje praat de redactie van VoetbalPrimeur je bij over alle ontwikkelingen rond het Nederlands elftal in aanloop naar en tijdens het EK in Duitsland, met het laatste Oranje-nieuws, interessante achtergronden, bijzondere feitjes, spraakmakende meningen én speciale gasten uit de voetbalwereld.

Frenkie wel, Frenkie niet
De vraag die zondagavond half Nederland in zijn greep hield: hoe ernstig is de blessure van Frenkie de Jong, opgelopen in El Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona? "Het was een heel triest gezicht, helemaal als je bedenkt dat Frenkie bij de beste drie internationals hoort", klinkt het in Studio Oranje. Volgens de eerste berichten valt de schade relatief mee: De Jong lijkt het EK te kunnen halen.

Voor zijn nieuwe enkelblessure staat een revalidatie van ongeveer vijf weken. Hij mist daardoor de laatste zes competitiewedstrijden van Barça, dat op 26 mei het seizoen in La Liga afsluit. Tussen de laatste wedstrijd tegen Sevilla en de EK-opener van Oranje tegen Polen (16 juni) zit een kleine vier weken.

Liever kijken/luisteren dan lezen? Check Studio Oranje hieronder!

Mocht De Jong het toch niet halen, wie zijn dan de alternatieven? In Studio Oranje worden meerdere spelers naar voren geschoven: Joey Veerman blinkt wekelijks uit bij PSV, maar Ryan Gravenberch zou weleens kunnen verrassen. De middenvelder van Liverpool maakte afgelopen weekend zijn eerste Premier League-goal. "Hij ontbreekt al een tijdje bij Oranje, maar is misschien wel de international die het meest in de buurt van Frenkie komt."

Duidelijk is dat bondscoach Ronald Koeman met drie pure middenvelders wil spelen op het EK, in welk systeem dan ook. Naast Veerman en Gravenberch zijn Jerdy Schouten, Mats Wieffer, Teun Koopmeiners, Quinten Timber, Georginio Wijnaldum en Marten de Roon de opties. Tijjani Reijnders lijkt sowieso zeker van een basisplaats. Wieffer miste de bekerfinale van Feyenoord door een bovenbeenblessure en ondergaat deze week een MRI-scan.

Ook niet fitte Memphis onomstreden
De blessure van De Jong staat niet op zichzelf. Ook Memphis Depay is uit de roulatie. De laatste jaren heeft hij veel problemen met zijn spieren, iets wat hem nu ook weer dwarszit. Sinds vorige week zit de aanvaller van Atlético Madrid weer in de lappenmand, maar vermoedelijk staat hij op vrij korte termijn weer op het trainingsveld.

Duidelijk is dat Koeman volledig vertrouwd op Memphis, die - mits fit - altijd kan rekenen op een basisplaats onder de Oranje-bondscoach. Bij Studio Oranje wordt gesteld dat Memphis ook geselecteerd moet worden als hij niét honderd procent fit is. "Hij heeft extra kwaliteiten, die kun je altijd gebruiken. Ook als invaller", klinkt het. "Hij is een leidersfiguur en dat is tijdens een EK misschien wel extra belangrijk."

"In de Champions League tegen Internazionale maakte hij ook een belangrijke goal als invaller", wordt in herinnering gebracht. "Hij is het gewend om het op het hoogste niveau te laten zien. Dat is toch net iets anders dan een Brian Brobbey, die tegen clubs als FC Volendam speelt."

Winnaar versus verliezer(s)
Elke week wordt in Studio Oranje de definitieve EK-selectie van Oranje samengesteld. De formule is simpel: elke week valt één speler af, elke week komt er één speler bij. Daarbij geldt de laatste selectie, voor de interlands tegen Schotland en Duitsland, als uitgangspunt. Die bestond uit 26 namen, terwijl de EK-selectie - vooralsnog - 23 namen zal tellen. Daarom vallen er in deze aflevering vier spelers af en is er goed nieuws voor één speler.

De eerste afvaller is onvermijdelijk: Quilindschy Hartman heeft een kruisbandblessure opgelopen en mist het EK. Verder worden Georginio Wijnaldum, Wout Weghorst en Stefan de Vrij (voorlopig) weggesneden. "Ik denk dat Weghorst het toch moet afleggen tegen Brobbey", klinkt het.

Misschien wel interessanter is de vraag wie mag dromen van het EK. Twee namen worden gepitcht: Ryan Gravenberch en Maatsen. De keuze valt uiteindelijk op laatstgenoemde. "Vaste linksback van Dortmund, halvefinalist in de Champions League en heel sterk sinds de winterstop. Koeman kan een extra linksback goed gebruiken, anders kan hij alleen kiezen tussen Daley Blind en Nathan Aké."

Alles weten over de situatie van Frenkie én welke Feyenoorders gaan zeker mee naar het EK? Luister Studio Oranje nu hieronder, of op Spotify!