Farioli (35) trainerskandidaat bij Ajax: De Zerbi-discipel maakt indruk

Farioli (35) trainerskandidaat bij Ajax: De Zerbi-discipel maakt indruk

30 april - 09:48 Laatste update: 09:48
64

Naast Graham Potter en Erik ten Hag is ook Francesco Farioli in beeld bij Ajax. De trainer van OGC Nice is nog maar 35 jaar oud, maar timmert wel aan de weg als trainer. VoetbalPrimeur duikt in het profiel van de Italiaanse oefenmeester.

Dinsdag meldde het Algemeen Dagblad dat Ajax neigt naar Farioli als nieuwe hoofdtrainer. De Italiaan is betaalbaarder dan Potter, terwijl er rondom Ten Hag nog te veel twijfels over zijn beschikbaarheid bestaan. Volgens L'Équipe is een delegatie van Ajax al afgereisd naar Nice om in gesprek te gaan met Farioli, die een goede indruk zou hebben achtergelaten.

Het leven en de loopbaan van Farioli

Op 10 april 1989 werd Farioli geboren, in het Italiaanse Barga. Hij is nooit actief geweest als profvoetballer en ging op twintigjarige leeftijd voor het eerst aan de slag als keeperstrainer, bij het kleine Margine Coperta. In de jaren die volgden werkte Farioli onder meer als wedstrijdcoördinator van Qatar O17 en als adviseur van de Italiaanse bond, alvorens hij als keeperstrainer kennismaakte met Roberto De Zerbi.

De twee werkten eerst bij Benevento en vervolgens bij Sassuolo samen. Inmiddels wordt Farioli vergeleken met De Zerbi: de twee zijn allebei jonge en vooruitstrevende trainers, die een vergelijkbare speelstijl hanteren. Bij het Turkse Fatih Karagümrük ging Farioli voor het eerst op eigen benen staan, in 2021. De ploeg was toen nieuw in de Turkse competitie, maar het lukte Farioli om goede prestaties neer te zetten. Het betekende het begin van zijn doorbraak als trainer.

Al snel haalde Alanyaspor, waar Farioli kort daarvoor nog assistent was, hem binnen als hoofdtrainer. Daar deed de Italiaan het in zijn eerste maanden ook goed. Toch besloot Farioli in februari 2023 op te stappen: doordat Alanyaspor kampte met financiële problemen moest het een aantal sterkhouders verkopen, waardoor de selectie en de prestaties behoorlijk minder werden.

De huidige prestaties van Farioli

Lang zat de coach echter niet thuis: een klein jaar geleden tekende hij bij OGC Nice. Met die club is de oefenmeester aan een sterk seizoen bezig: even stond Nice zelfs tweede in de competitie, nu bezet het de vijfde plek. Dat terwijl Nice een seizoen eerder nog op de negende plek finishte in de Ligue 1. Ondertussen maakt Farioli indruk met zijn progressiviteit. Daar kan oud-PSV'er Pablo Rosiario over meepraten: Farioli gebruikte hem dit seizoen al als middenvelder, centrale verdediger en rechtsback.

Wie naar de speelstijl van Nice kijkt, ziet wel dat Farioli zijn ploeg in sommige situaties iets anders laat spelen dan men bij Ajax gewend is. Net als De Zerbi, laat Farioli zijn ploeg pressen om vervolgens op de counter toe te slaan. Ajax gaat over het algemeen juist meer uit van balbezit. Nice zakt onder Farioli soms ook ver in. Daartegenover staat wel dat Nice onder Farioli op een herkenbare manier aanvalt, als het de bal al heeft.

Spoedig zal duidelijk worden wie de nieuwe trainer van Ajax wordt. Het is in ieder geval niet gek dat Farioli in beeld is, gezien het profiel dat Ajax zoekt: een jonge, vooruitstrevende trainer. Wordt spoedig vervolgd.