'Het is mosterd na de maaltijd, maar ik zie Vitesse wel weer Vitesse worden'

'Het is mosterd na de maaltijd, maar ik zie Vitesse wel weer Vitesse worden'

29 april - 14:44
83

Kees Luijckx hoopt dat Vitesse snel weer bovenop alle ellende komt. De Arnhemse club kampte met enorme financiële problemen en er wordt zelfs gevreesd voor het behouden van de licentie. Vitesse is, mede door een puntenstraf, gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie, maar het is de vraag of de club volgend seizoen nog bestaat.

Afgelopen weekend wist Vitesse een 1-2 achterstand tegen Fortuna Sittard om te buigen in een 3-2 overwinning. Luijckx zag dat een volle Gelredome vol achter de ploeg ging staan. "Er zaten bijna 18.000 mensen in het stadion", begint de analist in gesprek met ESPN. "De spelers gingen er wel voor. Het is mosterd na de maaltijd, maar ik zie Vitesse wel weer Vitesse worden."

"Jarenlang is het een megalomane club geweest, die niet meer bij de kern van de club bleef", vervolgt Luijckx zijn verhaal. Hij merkt dat de kern van de club nu weer het belangrijkste is. "De mensen staan op voor hun club. Dan zie je hoe de club in elkaar steekt. Je ziet dat Vitesse echt een voetbalclub is, niet een club van rijke Russen."

Luijckx weet dat er ook successen zijn behaald onder leiding van die andere mensen. "Maar je ziet wat voor een schade het kan aanrichten", aldus de analist. "Ze kunnen je keihard laten vallen. Het is zonde dat het zo is gegaan. Aan de andere kant is het een zegen dat het zo gaat. Je moet op de koop toenemen dat je niet snel terugkeert. De hoop daarvoor is wel aanwezig. Gisteren (zondag, red.) heeft wel bewezen dat Vitesse als club uit Arnhem het recht heeft om professioneel voetbal te spelen. De mensen die er een zooitje van hebben gemaakt, waren niet de club."