'Ajax wilde niet aan eis van Potter voldoen, Farioli en Ten Hag blijven over'

'Ajax wilde niet aan eis van Potter voldoen, Farioli en Ten Hag blijven over'

10 mei - 06:50 Laatste update: 07:01
177

Graham Potter wilde per se twee assistenten uit eigen koker meenemen naar Ajax, een eis waar de Amsterdammers tijdens de onderhandelingen met de Engelse trainer niet aan konden voldoen. Verwacht wordt dat de club nu doorschakelt naar de andere voornaamste kandidaat: Francesco Farioli. 

"Iedereen kan ervan uitgaan dat Graham Potter niet de nieuwe trainer van Ajax wordt", aldus Johan Inan in de Voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad. De clubwatcher bevestigt daarmee het nieuws dat The Athletic donderdagavond al bracht. "Er zat een gigantisch gat tussen vraag en aanbod. Ze zijn de voorbije weken in de weer geweest en hebben dat gat voor een groot deel weten te dichten, maar er is nog steeds een gat waarvan beide hebben: hier gaan we niet uitkomen. Zowel Ajax als Potter is niet bereid om water bij de wijn te doen. Ajax gaat dus doorschakelen."

De onderhandelingen tussen Ajax en de oud-trainer van onder meer Chelsea is dus spaak gelopen op financiën, maar ook op iets anders. "Er komt meer bij kijken", vervolgt Inan. "Potter wil bijvoorbeeld ook twee assistenten meenemen. Die twee assistenten zijn momenteel werkzaam bij een club, dus die moeten daar nog losgeweekt worden. Dat hele totaalplaatje maakt dat Ajax zegt: dit kunnen we ons niet veroorloven."

Waarschijnlijk is dat Ajax nu doorschakelt naar kandidaat nummer twee. "Mijn verwachting is dat Francesco Farioli deze maand nog gepresenteerd zal worden als nieuwe trainer. Is dat honderd procent zeker? Nee, bij Ajax is nooit honderd procent iets zeker. Zeker niet als de club op het punt staat om een gewaagde keuze te maken. Dan komen er andere krachten los en zijn er mensen binnen de Ajax-top die bij de clubleiding of directie nog even voorhouden: moeten we toch niet een Nederlandse trainer overwegen?'

Ook De Telegraaf meldt dat Potter niet naar Ajax komt. De 48-jarige trainer zou donderdag zelf de stekker uit de onderhandelingen hebben getrokken. Technisch directeur Alex Kroes had nog goede hoop hem te kunnen aanstellen, maar het salaris dat hij verlangde was toch te gortig. Erik ten Hag is nu ook weer een kandidaat, maar ook De Telegraaf verwacht dat Farioli nu de beste papieren heeft.