Hasselbaink geniet van spelen op hoogste niveau

Hasselbaink geniet van spelen op hoogste niveau

18-11-2010 12:26

Competities als de Australische A-League, de J-League in Japan en zelfs de Chinese Super League tellen  tegenwoordig verschillende voetballers van Hollandse komaf. VoetbalPrimeur zocht contact met spelers die  tegenwoordig hun boterham buiten de Nederlandse landsgrenzen verdienen. Dit keer sprak VoetbalPrimeur met Nigel Hasselbaink. Hij staat momenteel onder contract bij de het in de hoogste afdeling van Schotland uitkomende Hamilton Academical.

Edwin Radstaat
AMSTERDAM

De twintigjarige aanvaller ondertekende afgelopen zomer een contract bij zijn huidige werkgever. De in Amsterdam geboren Hasselbaink begon zijn professionele carrière bij Ajax. In 2007 stapte hij over naar PSV. Twee jaar later speelde hij wedstrijden op huurbasis in de Jupiler League voor Go Ahead Eagles.

Van Amsterdam naar Eindhoven
Drie jaar geleden maakte het talent de opvallende overstap van de jeugdopleiding van Ajax naar concurrent PSV. Voor Hasselbaink was het naar zijn zeggen geen grote stap. "Ajax vond destijds dat ik te klein was om in de spits te spelen. Dit ondanks dat ik in dat jaar wel topscorer was van het elftal waar ik toen in speelde. Verder waren ze van mening dat men mij niet kon gebruiken als vleugelspeler. Voor mij was het geen vreemde stap om te vertrekken naar PSV. In mijn buurt Geuzenveld heb je wel meer jongens die in Amsterdam wonen maar buiten de stad spelen. PSV is tenslotte natuurlijk wel een topclub", aldus Hasselbaink tegenover VoetbalPrimeur.





Proefperiode en contract Hamilton
De snelle aanvaller moest na het aflopen van zijn contract in 2010 bij PSV op zoek naar een nieuwe club. Het talent vond enigszins verrassend onderdak bij Hamilton Academical. "Mijn zaakwaarnemer Humpry Nijman heeft contacten met mensen uit het Schotse voetbal. Hij kreeg te horen dat men bij Hamilton op zoek was naar een aanvaller. Tijdens de daaropvolgende proefperiode trainde ik mee en speelde ik één wedstrijd met het eerste elftal. De manager was snel van me gecharmeerd en sinds mijn officiële debuut bij Hamilton mocht ik steeds starten in de basis."

Twijfels waren er niet toen de Schotse club hem een aanbieding deed om in het land te spelen en wonen. "Op het moment dat mij de kans werd geboden om bij de club te gaan spelen had ik daar direct een goed gevoel bij. Nu blijkt ook dat het leven in Nederland of in Schotland eigenlijk niet zo veel van elkaar verschilt. Ze spreken hier natuurlijk een andere taal maar ik heb het gevoel dat de mensen hier ?closer? met elkaar zijn dan ik gewend was in Nederland. Ik woon alleen in mijn nieuwe omgeving, maar heb daar geen problemen mee."

Grotere druk in Schotland
Sportief gezien is er weldegelijk een groot verschil tussen het spelen voor Hamilton of in de Jupiler League voor Go Ahead Eagles. "Het verschil tussen spelen voor een club in Nederland of in Schotland is voor mij persoonlijk gezien erg groot. Ik speelde destijds niet op het hoogste niveau in Nederland en nu met Hamilton is dat wel het geval in de Schotse competitie. Je kunt zien dat men in Schotland fysiek sterker is maar dat de clubs in ons land tactisch beter zijn. De druk is hier ook groter om goed te presteren doordat ik nu wel deel uitmaak van een club die in de hoogste afdeling uitkomt. We spelen nu echt ergens om hier bij Hamilton."



Glasgow Rangers en Celtic
Hasselbaink trof met Hamilton tijdens de competitie al de Schotse grootmachten Glasgow Rangers en Celtic. "Als je een thuiswedstrijd speelt tegen deze topclubs lijkt het net alsof je bezig bent met een duel op vreemde bodem. Er zijn dan echt meer supporters van Celtic of Glasgow Rangers aanwezig dan fans van ons. Dat geeft mij echter een portie gezonde spanning waardoor je beter gaat presteren. Tegen de Rangers speelden we een wedstrijd waar ongeveer 60.000 toeschouwers aanwezig waren. Dat is dan toch even wat anders dan dat je je wedstrijden speelt op de Herdgang of met Go Ahead Eagles op bezoek gaat naar een club als Telstar."

Hamilton Academical
De nieuwe club van de Nederlander is mogelijk niet bekend bij iedere voetballiefhebber in Nederland. "Hamilton is niet een supergrote club. Het voorgaande seizoen eindigde de club op een zevende plaats in de hoogste afdeling van het Schotse voetbal. Dit jaar gaan we voor dezelfde positie en wie weet kunnen we aan het einde van de competitie nog wat omhoog kijken voor een ticket voor de voorronde van de Europa League. Je ziet dat de fans heel erg met ons meeleven. De media is echt iedere dag met de clubs uit de hoogste afdeling bezig. Telkens lees je grote koppen in de kranten over de gebeurtenissen in en rondom de clubs. Je zou mijn nieuwe club kunnen vergelijken met Go Ahead Eagles. Een wat kleinere club die echt op zoek is naar meer."

Zeven strafschoppen tegen
Het kostte niet veel moeite voor de speler om zich snel thuis te voelen bij zijn nieuwe werkgever. "Ik ben echt zeer goed opgevangen bij Hamilton. Hierdoor was ook mijn eerste indruk van de club erg goed. Het team begon slecht aan het seizoen, er werd twee keer met 4-0 verloren en in de beker werd Hamilton al in de eerste ronde uitgeschakeld. Sinds mijn komst ben ik aardig tevreden met de prestaties van mezelf en van het team. We speelden goed maar waren wat ongelukkig. We kregen maar liefst zeven strafschoppen tegen in acht wedstrijden. Ik mocht tot dusver telkens in de basis starten dus persoonlijk gezien gaat het erg goed."



Toekomst
Hamilton bezet momenteel de laatste plaats (12e) in de Schotse competitie. De ploeg heeft slechts een klein aantal punten minder dan nummer acht Hibernian. Hasselbaink was in tien wedstrijden twee keer trefzeker. "Ik hoop dat we in de middenmoot kunnen eindigen en zoals ik al eerder aangaf een ticket weten te bemachtigen voor de Europa League. Dan zijn we echt meer dan tevreden. Ik wil zelf zoveel mogelijk doelpunten maken en hoop belangrijk te kunnen zijn voor het elftal."

Wat de toekomst brengt voor Hasselbaink blijft een groot avontuur. "Ik leef nu van seizoen tot seizoen maar ik hoop over vijf jaar te spelen in de hoogste divisie in Engeland, Spanje of Duitsland."