Van Gaal laat debutanten wennen en baalt van nieuwe rol Sneijder
Blind enige linksback in selectie: "Dat is een signaal aan alle andere linksbacks"

Van Gaal laat debutanten wennen en baalt van nieuwe rol Sneijder

28-02-2014 12:33
5

Louis van Gaal had enkele verrassende namen in petto toen hij vrijdag zijn definitieve selectie voor het oefenduel met Frankrijk bekendmaakte. De bondscoach van het Nederlands elftal inviteerde onder meer Davy Klaassen (Ajax), Quincy Promes (FC Twente) en Jean-Paul Boëtius (Feyenoord).

Ook PSV-verdediger Karim Rekik mag zich melden in Zeist. Hij werd afgelopen jaar ook al eens opgeroepen, maar moest toen afzeggen door een blessure. "Ik heb Promes en Rekik geselecteerd om eens bij de groep te hebben. Te leren kennen. Mee te maken. Ik ben erg te spreken over Promes. Hij blijft zijn taken uitvoeren, ook als hij slecht speelt", citeert de NOS Van Gaal vrijdag tijdens een persconferentie. De bondscoach nodigde voor het oefenduel met Frankrijk op 5 maart slechts één linksback uit: Daley Blind.

"Dat is een signaal aan alle andere linksbacks om hun kans te pakken", zegt Van Gaal. De bondscoach ziet Blind echter liever acteren op het middenveld. Tegen Frankrijk ontbreken Nigel de Jong en Stefan de Vrij, terwijl Leroy Fer met een blessure moest afhaken. Keepers Kenneth Vermeer, Tim Krul en Maarten Stekelenburg zitten niet bij de definitieve groep.

"Ik volg vijftig spelers richting Brazilië", biedt Van Gaal spelers die er nu niet bij zijn tegen de Fransen hoop. "We hebben acht scouts die alle spelers op de voet volgen. We maken elke week een elftal en een schaduwelftal. Jonathan de Guzman is niet buiten beeld, maar zijn club, Swansea City, maakt een slechte periode door en daar betaalt hij de tol voor."

Wesley Sneijder is wel van de partij, maar Van Gaal is niet blij met het feit dat de Oranje-international bij zijn club Galatasaray inmiddels op de linkerflank speelt. "Ik wil Wesley op een andere positie aan het werk zien, niet links op het middenveld", aldus Van Gaal, die backs Paul Verhaegh en Gregory van der Wiel tegen Frankrijk beiden één helft laat spelen.