PSV knokt zich langs Vitesse en doet weer helemaal mee om plek twee
Omstreden strafschop zorgt voor beslissing in Arnhem: 1-2

15-03-2014 20:38
32

PSV heeft de aanval geopend op de tweede plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Phillip Cocu versloeg zaterdag Vitesse, de huidige nummer twee van de ranglijst, met 2-1. Daardoor heeft het opgeleefde PSV nog maar twee punten achterstand op de plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op een ticket voor de voorronde van de Champions League.

Met Vitesse en PSV stonden in Arnhem twee ploegen tegenover elkaar die de laatste weken de zeges gemakkelijk aaneenregen. De club uit Eindhoven, die bezig is aan de beste serie van dit seizoen, heeft daardoor weer aansluiting bovenin gevonden. Hoe anders was dat in december, toen Vitesse in Eindhoven een klinkende zege boekte (2-6). Voor PSV markeert die zware nederlaag het dieptepunt van de sportieve crisis waarin de club voor de winterstop zat. Daarna vond de ploeg van Cocu echter langzaam maar zeker de weg naar boven.

De twee clubs in vorm maakten er in de Gelredome een meeslepend voetbalgevecht van, dat zeker voor rust bij vlagen spectaculair was. PSV nam al in de zevende minuut de leiding na een gruwelijke blunder van Vitesse-doelman Piet Velthuizen, die de bal met links wilde wegtrappen, maar het speeltuig heel ongelukkig met zijn rechterbeen beroerde. Jürgen Locadia pakte dat cadeautje dankbaar aan (0-1). De thuisclub was de kluts daarna even kwijt, maar ontsnapte aan een grotere achterstand. Uitgerekend Zakaria Labyad, die 2 jaar geleden na een hoog opgelopen conflict vertrok bij PSV, trok de stand in de 18e minuut gelijk met een prachtig schot in de kruising (1-1).

Nog binnen het half uur kwam PSV opnieuw op voorsprong, nadat scheidsrechter Kevin Blom een duikeling van Jetro Willems over de uitgestoken arm van de inglijdende Jan-Arie van der Heijden had beloond met een strafschop. Memphis Depay schoot vanaf elf meter tegen Velthuizen op, maar scoorde alsnog in de rebound dankzij de attente Park Ji-sung: 1-2. Onder aanvoering van de uitblinkende Labyad ging Vitesse vervolgens opnieuw in de achtervolging.

Het elftal van Peter Bosz viel hartstochtelijk aan, maar wist PSV niet echt aan het wankelen te brengen. De grootste kans was in de tweede helft voor invaller Valeri Qazaishvili, maar hij schoot de bal alleen voor PSV-doelman Jeroen Zoet voorlangs. Ook Lucas Piazon kreeg nog een enorme kans, maar hij schoot bijzonder slap in.