Nederlands elftal begint WK in blauw uitshirt met Hollandse kenmerken
Nike presenteert nieuw tenue

Nederlands elftal begint WK in blauw uitshirt met Hollandse kenmerken

26-03-2014 07:12
5

Het Nederlands elftal begint op 13 juni in een blauw tenue aan het WK. Kledingsponsor Nike presenteert woensdag het 'uitshirt', dat Oranje in Brazilië voor het eerst zal dragen in de eerste groepswedstrijd tegen Spanje.

Het blauwe shirt is felblauw bij de hals en loopt in een geblokt patroon naar beneden steeds donkerder af, wat voor een opvallende gloed op het tenue zorgt. Volgens de ontwerpers symboliseert dit 'het belang van water' in Nederland. Daarnaast refereert de kleur aan de officiële koninklijke vlag, die blauw met oranje is.

Eerder deze maand werd al het thuistenue gepresenteerd, dat oranje is met daarbij een witte broek. Net als op dat shirt prijkt ook op het blauwe tricot een grote, nostalgisch vormgegeven leeuw. Daaronder staat het oprichtingsjaar van de 125-jarige KNVB (1889) en het huidige jaartal.

De bekende grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel heeft het retro lettertype voor de shirts van Oranje ontworpen. De 85-jarige Groninger liet zich daarbij inspireren door de vorm van de rugnummers waarmee het Nederlands elftal in de succesvolle jaren 70 speelde.

"Het uittenue is zowel comfortabel als cool om in te spelen, omdat het echt opvalt", zegt Gregory van der Wiel in het persbericht van Nike. "Ik vind de felle kleuren gaaf; hopelijk denken de fans er ook zo over."

De ploeg van bondscoach Louis van Gaal speelt in de aanloop naar het WK drie oefenwedstrijden, tegen Ecuador (17 mei), Ghana (31 mei) en Wales (4 juni). Tijdens die duels draagt het Nederlands elftal het nieuwe oranje tenue.

Het nieuwe uitshirt van Oranje