Trotse Ajacied kan in voetsporen treden van Litmanen: Ik kan het nu wél
"Voor veel Finnen is de Premier League de beloofde competitie"

Trotse Ajacied kan in voetsporen treden van Litmanen: "Ik kan het nu wél"

18-04-2014 09:21

Met de aanvoerdersband om zijn bovenarm mag Niklas Moisander mogelijk binnen een week de KNVB-beker en de kampioensschaal in ontvangst nemen. De Finse verdediger treedt dan een beetje in de voetsporen van Jari Litmanen, zijn landgenoot naar wie zo veel jongetjes in Amsterdam zijn vernoemd en die de zogenoemde 'dubbel' in 1998 met Ajax won.

"Nou, volgens mij heeft Jari nog wel meer gewonnen", zo doelt Moisander onder meer op de eindzege in de Champions League en de winst van de wereldbeker in 1995. "Bovendien ben ik eigenlijk ook geen aanvoerder. Dat is Siem de Jong, maar die is helaas geblesseerd. Dat wil niet zeggen dat ik niet trots ben. Ik heb het zó naar mijn zin bij deze geweldige club. Het kan een prachtige week worden."

Moisander is geen voetballer die zichzelf met enige regelmaat op de borst klopt. Toch vertolkt hij dit seizoen samen met Lasse Schöne en Daley Blind een hoofdrol in het spel van Ajax. Stefano Denswil heeft het in zich om een goede verdediger te worden. Maar als hij speelde, dan miste trainer Frank de Boer vaak Moisander. De Fin verdedigt betrouwbaar en verricht wekelijks de meeste startschotten voor weer een Amsterdamse aanval.

Omweg
Hoe bescheiden Moisander ook is, hij sluit zijn ogen niet helemaal voor zijn rol bij de club die hem in 2003 voor het eerst naar Amsterdam haalde. "Ik kan het nu wél brengen", zegt hij met een knipoog naar het verleden. Gewogen en te licht bevonden, zo luidde het oordeel van de technische beleidsmakers van Ajax in 2006. Uitgerekend PEC Zwolle, de tegenstander van zondag, pikte de verdediger destijds op.

"Het was moeilijk om van Ajax naar de Jupiler League te moeten vertrekken", zo weet Moisander nog. "Maar achteraf gezien was ik een speler die via een omweg zijn doel moest bereiken. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Het is wel speciaal dat we nu PEC Zwolle in de finale treffen. Ik gun ze alles, maar de beker moet naar Ajax."

De beloofde competitie

Als het aan De Boer ligt, dan blijft de 28-jarige verdediger voorlopig bij Ajax. "Ik heb het ook fantastisch naar mijn zin hier", zegt Moisander. "Ik hoef niet weg. Maar mijn contract loopt aan het einde van het volgende seizoen wel af. Normaal gesproken moeten we deze zomer een beslissing nemen. Het hangt van allerlei factoren af of ik blijf of niet. Voor veel Finnen is de Premier League de beloofde competitie. Maar misschien past mijn speelstijl wel het beste bij Ajax. We zien wel." (ANP)