In het kort: De Jong en Anita tegen Vorm en De Guzman

In het kort: De Jong en Anita tegen Vorm en De Guzman

19-04-2014 16:00

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Vier Nederlanders aan aftrap in Newcastle
Op St.James Park kruisen zaterdagmiddag vier Nederlanders de degens. Bij Newcastle United hebben Vurnon Anita en Luuk de Jong een basisplaats, terwijl Michel Vorm en Jonathan de Guzman namens Swansea City aan de aftrap verschijnen. Marvin Emnes zit bij laatstgenoemde club op de reservebank. Aston Villa start thuis tegen Southampton zonder bankzitter Ron Vlaar, maar met voormalig AZ-speler Brett Holman. Bij The Saints heeft Jos Hooiveld wel een basisplaats. Steve de Ridder (onder meer voormalig De Graafschap) neemt in Birmingham plaats op de bank. 

Wijnaldum doet ritme op in Jupiler League

Georgina Wijnaldum behoort vrijdag tot de wedstrijdselectie van Jong PSV, dat het in eigen huis opneemt tegen Achilles '29. Dat melden de Eindhovenaren op de eigen website De middenvelder, die langdurig aan de kant stond met een rugblessure, kan in de Jupiler League wedstrijdritme opdoen. Jong PSV is momenteel de nummer twaalf van de ranglijst. Achilles '29 is de hekkensluiter. Er wordt om 20.00 uur afgetrapt.

Sprintkampioen Bolt looft Bale

Olympisch sprintkampioen Usain Bolt is vol lof over het doelpunt waarmee Real-Madrid-speler Gareth Bale de Spaanse bekerfinale woensdag besliste. Tegen de Spaanse sportkrant Marca zei de Jamaicaan dat iedere sprinter trots zou zijn op de treffer: "Hij toonde zijn snelheid, liet de verdediger achter zich en bleef rustig in de afwerking. Het was een fantastisch doelpunt." De aanvaller van Real Madrid begon in de slotfase tegen FC Barcelona aan een imposante rush aan de linkerkant van het veld, die hij vanaf eigen helft inzette. De Welshman sprintte met een boog om Barcelona-verdediger Marc Bartra heen om vervolgens de bal rustig door de benen van doelman Pinto te schieten. Met zijn goal stelde Bale de 2-1-overwinning veilig.

Politie staakt: aantal moorden in Salvador stijgt
Een tweedaagse staking van de politie in de Braziliaanse stad Salvador en omgeving heeft het aantal moorden in en om de stad, waar Nederland op 13 juni tegen Spanje op het WK speelt, opgestuwd naar 39. Onder de slachtoffers waren twee agenten. Ook kwam het tot plunderingen en rellen. Politie en het stadsbestuur liggen overhoop over de lonen. De staking werd beëindigd, nadat die door de rechter was verboden. Het aantal moorden lag tijdens de staking beduidend hoger dan normaal.

Bacuna keert terug bij knokkend Villa
Leandro Bacuna kan komend weekend weer aantreden namens Aston Villa. De oud-speler van FC Groningen is hersteld van een hamstringblessure en behoort voor het duel met Southampton weer tot de selectie van Aston Villa. Bacuna kwam dit seizoen tot dertig wedstrijden namens Villa, de nummer veertien van de Premier League. Hij scoorde onder meer vijf doelpunten.

WK-commercial Oranje - Spanje kost twee ton
Bedrijven die willen adverteren in de rust van het WK-duel tussen Nederland en Spanje moeten diep in de buidel tasten. Het Algemeen Dagblad meldt dat een commercial van een halve minuut tijdens de wedstrijd bedrijven zo'n 200.000 euro kost. Dat is bijna het dubbele van het hoogte bedrag dat ooit betaald werd voor een tv-reclame. Adverteren in de rust van de andere groepsduels waarin Australië en Chili de tegenstanders zijn kost 99.000 euro.

Oude rot Howard (35) verlengt tot 2018
Everton-doelman Tim Howard is voorlopig niet van plan om te stoppen. De Amerikaanse doelman heeft zijn contract bij de club verlengd tot de zomer van 2018. "Dit is fantastisch nieuws", zegt trainer Roberto Martinez, die Howard de beste doelman van de Premier League noemt. "Dit is een ongelooflijk mooi moment voor de kleedkamer van Everton. Hij is een sterke leider." Howard kwam eerder in zijn loopbaan onder meer uit voor Manchester United.

Gemaskerde Standard-fans verstoren persconferentie
De fans van Standard Luik hebben na het gelijkspel tegen Lokeren (2-2) voor onrust gezorgd. Een groep boze supporters slaagde erin de persruimte binnen te dringen. Eenmaal binnen eisten zij het vertrek van trainer Guy Luzon. De trainer uit Israël ligt al langer onder vuur bij de club. Stewards slaagden er uiteindelijk in de fans naar buiten te dirigeren.