PEC zet Ajax voor schut in historische finale vol vuurwerk

20-04-2014 20:15
45

In een finale vol vuurwerk heeft PEC Zwolle zondag geschiedenis geschreven. De club die twee jaar geleden nog actief was in de Jupiler League, won door een eclatante zege op Ajax (5-1) in De Kuip voor het eerst de KNVB-beker.

PEC Zwolle was als bekerfinalist vooraf al zeker van deelname aan de Europa League. Die primeur in de clubgeschiedenis won aan glans met een onverwacht hoge overwinning op het favoriete Ajax, dat dit seizoen dus niet de Johan Cruijff Schaal, de landstitel én de KNVB-beker weet te winnen.

Ajax heeft in de resterende twee competitieduels nog 1 punt nodig voor het 33e kampioenschap. Als de club zo speelt als tegen PEC Zwolle, dan wordt het nog een hels karwei om die titel in de wacht te slepen. Bij Ajax was het alleen een deel van de meegereisde aanhang dat voor vuurwerk zorgde, bij PEC Zwolle zoals het hoort de voetballers.

Scheidsrechter Bas Nijhuis staakte de finale al na 3 minuten voor zo'n half uurtje, nadat supporters van Ajax voor de tweede keer veel vuurpijlen op het veld hadden gegooid. Ze deden dat vlak na de aftrap en na de openingstreffer van Ricardo van Rhijn (0-1), die de bal als een kanonskogel in de dak van het doel vuurde.

De gedwongen pauze deed Ajax allesbehalve goed. Na de hervatting ging zo'n beetje alles fout wat er in een voetbalelftal fout kan gaan. Ryan Thomas schoot na acht minuten raak via de voet van Niklas Moisander. Hij trof 4 minuten later opnieuw doel nadat de Finse aanvoerder van Ajax een vrije trap had veroorzaakt (2-1).

PEC Zwolle vocht voor de beker, terwijl het leek of Ajax dacht dat het de bokaal al had gewonnen. Guyon Fernandez profiteerde na 22 minuten van de zoveelste dekkingsfout achterin bij de tegenstander uit Amsterdam (3-1). Nog voor rust tekende hij ook voor 4-1.

De aanwezige supporters van PEC Zwolle in De Kuip konden het nauwelijks geloven, zo'n ruime voorsprong bij rust. In het begin van de tweede helft mochten ze opnieuw juichen toen Bram van Polen het laatste beetje hoop van Ajax op een geweldige inhaalrace aan flarden schoot (5-1). PEC Zwolle kreeg voldoende mogelijkheden om Ajax nog meer te vernederen, maar vergat dat snel toen Nijhuis met zijn laatste fluitsignaal een groot Zwols voetbalfeest inluidde. (ANP)