'Slechte beveiliging, fouilleren bij De Kuip was helemaal een lachertje'
Ooggetuigen plaatsen vraagtekens bij beveiliging rond finale

'Slechte beveiliging, fouilleren bij De Kuip was helemaal een lachertje'

21-04-2014 12:05
24

De beveiliging rond de bekerfinale was zondag slecht georganiseerd. Die conclusie trekt de NOS aan de hand van enkele verklaringen van Ajax-supporters die naar de wedstrijd zijn geweest.

 

Het duel werd na vijf minuten gestaakt toen voor de tweede keer vuurwerk op het veld werd gegooid. De Ajax-supporters moesten voordat zij de bussen instapten gefouilleerd worden, maar dit gebeurde niet adequaat, laten ooggetuigen aan de NOS weten. Dat kwam deels omdat er chaos ontstond bij het instappen. Mensen zouden tegen hekken zijn gedrukt en er klommen zeker vijftig supporters over de hekken. Zij werden daardoor niet gefouilleerd.

"Er zaten dus uiteindelijk meer mensen in de bussen dan er combitickets waren verkocht. Er werd geschreeuwd en gejoeld vanuit de massa wachtenden en toen sloeg de paniek toe bij de stewards", zegt een supporter tegen de NOS. "Het bovenlichaam werd even betast en er werd even in rugzakken gekeken. Meer niet. Zo kon de rij sneller doorstromen."

Bij aankomst in De Kuip was de beveiliging niet veel beter, zeggen ooggetuigen. "Ik heb in de rij bij De Kuip naast me iemand zakjes speed in haar schoenen zien stoppen. Dat fouilleren daar was helemaal een lachertje."

Ajax laat aan de NOS weten dat het niet bekend is met de verhalen van ooggetuigen. "Voor zover wij weten is iedereen twee keer gefouilleerd. Vandaag begint het onderzoek en bekijken we de camerabeelden."