De Tien: de meest succesvolle Nederlandse voetbaltrainers
Verrassende namen in top tien

De Tien: de meest succesvolle Nederlandse voetbaltrainers

24-04-2014 10:10
1

Trainers komen en trainers gaan in het betaald voetbal. VoetbalPrimeur zet de meest scuccesvolle Nederlandse oefenmeesters op een rijtje. Tussen haakjes is het aantal prijzen te lezen waarop de desbetreffende coach beslag wist te leggen.

10. Ronald Koeman (8)
De nummers tien op de lijst wisten acht hoofdprijzen te pakken. Koeman staat lager dan Boskamp en Beenhakker omdat hij minder vaak de landstitel veroverde. De huidige trainer van Feyenoord heeft echter nog jaren de tijd om te stijgen op de ranglijst. Koeman werd drie keer kampioen van Nederland met Ajax en PSV.



9. Jan Boskamp (8)
Boskamp werd vier keer landskampioen als trainer/coach. Drie keer bereikte hij dit heugelijke feit met Anderlecht en één keer met Dinamo Tiblisi.



8. Leo Beenhakker (8)
De momenteel als technisch directeur bij Sparta actieve Beenhakker wist vooral nationaal te pieken. Zes keer verzekerde hij zich van de landstitel met Feyenoord, Ajax en Real Madrid. Europees gezien wist hij geen trofee te pakken. In 1988 werd hij onder andere met Real Madrid in de halve finale van de Europa Cup 1 uitgeschakeld door de latere winnaar PSV.



7. Aad de Mos (9)
1988 was het absolute topjaar voor De Mos. In dat jaar wist hij met KV Mechelen in de finale van de Europa Cup 2 af te rekenen met Ajax. Vervolgens won de Belgische club één jaar later de Europese Super Cup. De Hagenaar werd drie keer kampioen, met Ajax, Anderlecht en het voornoemde KV Mechelen.



6. Ruud Krol (10)
De oud-international van Oranje pakte al zijn prijzen buiten Nederland. In 1996 won hij onder andere met Zamalek de Afrikaanse beker voor landskampioenen, te vergelijken met de Europese Champions League.



5. Rinus Michels (12)
'De Generaal' blijft de eerste en vooralsnog laatste trainer/coach die er voor wist te zorgen dat het Nederlands elftal een finale van een eindronde wel winnend af wist te sluiten. In 1988 pakte Oranje tijdens het EK in Duitsland het goud onder leiding van Michels. De in 2005 overleden trainer won in 1971 met Ajax de Europa Cup 1 en mocht zich vijf keer kampioen noemen.



4. Dick Advocaat (14)
De huidige trainer van AZ won net zoals Cruijff en Hiddink veertien hoofdprijzen. Internationaal waren de prestaties van Advocaat echter minder dan zijn voornoemde twee collega's. De Kleine Generaal werd vier keer landskampioen. Hij deed dat met PSV, Zenit Sint-Petersburg en Glasgow Rangers. In 2008 wist hij met zijn toenmalige Russische werkgever Zenit de UEFA Cup in de wacht te slepen.



3. Guus Hiddink (14)
De toekomstige keuzeheer van Oranje staat één plaats onder Cruijff omdat hij op internationaal clubniveau minder prijzen wist te pakken dan de oud-speler en trainer van Ajax. Hiddink won onder andere Europa Cup 1 met PSV en de Wereldbeker voor clubs met Real Madrid. De in Varsseveld geboren trainer/coach boekte tevens successen met enkele landenteams waaronder Zuid-Korea. Als bondscoach wist hij echter geen prijzen te pakken.



2. Johan Cruijff (14)
De legendarische nummer 14 was niet alleen als voetballer zeer succesvol, maar ook als trainer/coach. In dienst van Ajax en Barcelona won hij eenmaal de Europa Cup 1 en twee keer de Europa Cup 2. De Europese Super Cup werd in 1992 gewonnen met de Catalaanse club.



1. Louis van Gaal (19)
De absolute winnaar van deze lijst is de huidige bondscoach van het Nederlands elftal. Van Gaal wist zich zeven keer te kronen tot landskampioen. Hij pakte deze titel met Ajax, AZ, Bayern München en Barcelona. Internationaal kwam hij ook tot mooie prestaties, met de Amsterdamse club won hij de Champions League, de UEFA Cup, de Europese Super Cup en de wereldbeker voor clubs. In 1997 was Barcelona onder zijn leiding goed voor de winst in de finale van de Super Cup.