FC Twente in financieel zwaar weer: 'Overtuigd dat dat niet lang duurt'
Tukkers in slechtste financiële categorie

FC Twente in financieel zwaar weer: 'Overtuigd dat dat niet lang duurt'

24-04-2014 09:17
11

De kans is groot dat FC Twente bij de eerstvolgende toetsing door de KNVB wordt ingedeeld in categorie 1. De financiële situatie van de Enschedese club is in dat geval zorgwekkend. Voorzitter Joop Munsterman is niet in paniek.

 

"Het zou kunnen, maar mochten we ingedeeld worden in categorie 1, dan zijn we ervan overtuigd dat het niet lang duurt en dat we er snel weer uit zijn", zegt Munsterman in TC/Tubantia. Volgens de voorzitter zal FC Twente binnen afzienbare tijd weer in de gezonde categorie 3 zitten. "Voor volgend seizoen ziet het er positief uit, voor het eerst sinds jaren heeft Twente een begroting die sluit met een ruim positief resultaat zonder dat hier transferinkomsten voor nodig zijn."

"En is de schuld teruggebracht van oorspronkelijk 60 miljoen euro naar 29 miljoen", aldus Munsterman, die met de KNVB een technische discussie voerde over een deel van de tv-gelden in de jaarrekening van 2012-2013. Dat gaat om twaalf miljoen euro. "Vanwege een discussie over de timing is besloten de genoemde transactie door te schuiven naar dit seizoen. Deze aanpassing in de jaarrekening leidde ertoe dat FC Twente te laat was met de nieuwe versie. Daar hebben we een boete voor gekregen."

"Omdat we al extra afschrijvingen hadden gedaan, kwamen we uit op een verlies. Het doorschuiven van de transactie zou ertoe kunnen leiden dat we in categorie 1 terechtkomen. Maar verwerking van de tv-deal in dit seizoen, leidt tot baten van twaalf miljoen euro en daarmee herstel van het gemaakte verlies", is Munsterman positief.

Andere clubs niet verrast
De Telegraaf meldt dat het gros van de andere clubs niet verrast is door de penibele situatie waar FC Twente in terechtkomt. Het jarenlang opdrijven van de salarissen en het aantrekken van spelers die zelfs voor andere Nederlandse topclubs onhaalbaar waren, heeft de club in zwaar weer gebracht. Collega-bestuurders hadden al langer het idee dat de Tukkers boven hun stand leefden. Als FC Twente in categorie 1 wordt geplaatst, mag de club voor langere tijd geen grote uitgaven meer doen.