Jonk: Zijn pas op dertig of veertig procent van het niveau waar we naartoe willen
Ideaalbeeld Ajax voor de toekomst: "Alleen maar zelfopgeleide spelers opstellen"

Jonk: "Zijn pas op dertig of veertig procent van het niveau waar we naartoe willen"

25-04-2014 07:06
3

Sinds Johan Cruijff de fluwelen revolutie startte bij Ajax, is het roer bij de jeugdopleiding omgegaan. Voor de buitenwereld is er weinig verschil te zien, binnen Ajax ziet men dat wel. Bovendien is men in Amsterdam nog niet op de helft van waar men uiteindelijk wil zijn.

"We zijn pas op dertig of veertig procent van het niveau waar we naartoe willen", zegt Jonk in gesprek met De Telegraaf. "We hebben ingezet op veel meer individuele aandacht en betrekken oud-sporters in het hele proces, zodat je ook vanuit andere sporten invloeden krijgt om spelers een bepaalde prikkel te geven. Waarbij alles vanzelfsprekend op het voetbal is gericht."

Trainingen op maat, zoals Jonk ze zelf vroeger had willen hebben, zijn de basis. "We screenen alle spelers op onderdelen. Aan de hand daarvan wordt een programma gemaakt. Maar je ziet ook dat die gasten zelf aan de slag gaan. Dan staan ze daar bij die heuvel alleen maar met links te trappen. Die zelfregulatie wordt steeds groter. En dat is natuurlijk waar je heen wilt. De onderdelen waar spelers al heel goed in zijn, moet je óók trainen, want dat is hun kracht. Mij kon je vroeger ook leren een sliding te maken of een duel te winnen, maar daar lag niet mijn grootste kwaliteit. Zet me eerst ‘in mijn kracht’. Dan komt de rest er ook wel bij. Ik train nu zoals ik vroeger getraind had willen worden. Dit hebben we zelf ontwikkeld."

Dat Ajax minder naar de teamprestaties kijkt is duidelijk, ook uit het feit dat talenten naar hogere elftallen worden gezet om zo onder grotere weerstand te spelen. "Als we alle B-junioren die afgelopen weekeinde de Future Cup wonnen het hele seizoen in de B1 hadden gezet, was dat team ongetwijfeld met ruime voorsprong kampioen geworden. Nu missen ze de titel, maar dat is niet het belangrijkste. Het eerste elftal moet winnen. Dat is de prioriteit. Verder gaat het ons vooral om de persoonlijke ontwikkeling. Al hoort winnen bij elke Ajax-jeugdspeler in zijn DNA te zitten."

Het uiteindelijke doel is duidelijk. "Het streven is dat spelers tussen hun 18e en 20e in Ajax 1 debuteren. Wij willen twee, drie spelers per jaar bij de A-selectie afleveren. Zo minimaliseer je het aantal noodzakelijke aankopen. Natuurlijk ontkom je er niet aan af en toe gericht een speler te moeten aantrekken. Naar buitenlandse pareltjes blijven we zoeken, maar die moeten onze talenten aanvullen en niet blokkeren. Het ideaalbeeld is alleen maar zelfopgeleide spelers op te stellen", aldus Jonk in de ochtendkrant.