Qatar-onderzoek na WK klaar: Dit mag de FIFA niet onder het tapijt moffelen
KNVB-directeur wil duidelijkheid over gang van zaken

Qatar-onderzoek na WK klaar: "Dit mag de FIFA niet onder het tapijt moffelen"

02-06-2014 17:55
5

Het onderzoek naar omkoping bij de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar zal naar verwachting pas na het WK in Brazilië klaar zijn. De Amerikaanse jurist Michael Garcia heeft dat maandag op de website van de wereldvoetbalbond FIFA laten weten.

Garcia leidt het onderzoek namens de ethische commissie van de FIFA. "Na maanden van informatie verzamelen en getuigen interviewen, hebben we ons voorgenomen om dat gedeelte van het onderzoek op 9 juni af te ronden", aldus Garcia. "Daarna zullen we een rapport opstellen dat we ongeveer zes weken later zullen voorleggen aan de Arbitrage Commissie."

Van Oostveen
Volgens The Sunday Times heeft Qatar de organisatie toegewezen gekregen aan de hand van omkoping. Bij de KNVB leidde dat tot een schrikreactie. "Het moet wel bewezen worden", benadrukte directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tegenover de NOS. "De FIFA kan bij bewijs maar één ding doen en dat is het WK terugnemen."

"We zijn in afwachting van de FIFA, die heeft aangekondigd dat er een onderzoekscommissie onder leiding van Michael Garcia nog eens goed naar gaat kijken. Dat is denk ik ook nodig", vervolgde Van Oostveen. "Als het waar is wat er gisteren in de krant stond, dan hebben we een groot probleem. Dit kun je niet onder het tapijt moffelen. Sterker nog: dit mag de FIFA niet onder het tapijt moffelen."

De KNVB-directeur heeft dubbele gevoelens bij de berichtgeving rond het WK 2022. "Ik schrok wel, maar het komt eerlijk gezegd niet helemaal onverwacht. Dit is slecht voor het imago van het voetbal en slecht voor het imago van de FIFA, dat al niet zo goed was. Als dit er nog overheen komt, moet de FIFA zich afvragen hoe ze hiermee omgaan."