Ajax ontvouwt transferplannen: In dat geval halen we twee vervangers
Club komt pas in actie als er spelers verkocht worden

Ajax ontvouwt transferplannen: "In dat geval halen we twee vervangers"

18-07-2014 13:25
5

Frank de Boer heeft vrijdag nogmaals uitgelegd wat Ajax wel en niet van plan is op de transfermarkt. De Amsterdammers houden rekening met een vertrek van Kenneth Vermeer en Kolbeinn Sigthórsson en willen, als dat gebeurt, vervangers halen.

"Iedereen weet wie het dichtst bij een transfer zijn. Sigthórsson is er daar één van, Kenneth Vermeer is er daar één van en Niklas Moisander ook eventueel. Vooral de eerste twee maken een grote kans dat ze voor het einde van de transferperiode vertrokken zijn", aldus De Boer vrijdag in De Lutte. "Van ons hoeven ze niet weg. Maar we weten ook dat als er een club komt, we de deur niet op slot gooien en dat er onderhandelingen zijn."

Ervaren doelman
"Als Vermeer en Sigthórsson weggaan is de kans groot dat wij ook twee vervangers zullen zoeken. Maar als er niemand gaat, komt er ook niemand", vervolgt De Boer, die weet dat het rond Moisander nog rustig is. "Niklas wil een goede keuze maken. Hij wil spelen bij een club die goed bij hem past en dat zijn er niet zoveel, heeft 'ie zelf al een keer gezegd in een interview."

Als Vermeer vertrekt, kijkt Ajax naar een ervaren sluitpost. "De jongens die we nu hebben en dan tweede of derde keeper zouden worden, hebben helemaal geen ervaring. Dus in eerste instantie moet je kijken naar een ervaren keeper die veel wedstrijden in de Eredivisie heeft gespeeld. Uiteindelijk bepaalt de jonge keeper die er nog is, of hij dan tweede of derde doelman wordt."

Blind
De kans dat Daley Blind nog deze zomer vertrekt, is volgens De Boer niet groot. "Ik verwacht gewoon dat hij hier blijft. Hij heeft een fantastisch jaar gehad. Ik denk dat hij zeker op het gebied van leiderschap nog hele grote stappen kan maken. Hij is na Siem de Jong (vertrokken naar Newcastle United, red.) misschien wel de meest ervaren speler bij ons. Het zou mooi zijn als hij die rol kan overnemen. Minimaal nog één jaar hier blijven zou heel goed voor hem zijn."

Ajax heeft Sigthórsson geen deadline opgelegd bij het zoeken naar een nieuwe club. "Nee, op dit moment niet. Het is iets waar Marc Overmars met de zaakwaarnemer van Kolbeinn over praat. Natuurlijk willen we zo snel mogelijk duidelijkheid, maar we weten ook hoe lastig dat is. Zij hebben een belang en Ajax heeft een belang. Het blijft altijd lastig."

Kern blijft
"Ik hoop dat de kern van deze groep nog één of twee jaar bij elkaar blijft. Dan moet je zorgen dat je stappen in Europa gaat maken. We zullen dan ook veeleisender zijn naar de spelers. Hopelijk heb je dan zoveel kwaliteit in je team dat je weer eens een keer wat kan betekenen in Europa. Dat is niet meteen de Champions League winnen, maar wel dat je ergens dichtbij komt", besluit De Boer.