Liefhebbers mijden Nederlandse stadions: Die mensen denken dat ze niet veilig zijn
"Toch is het bezoeken van een Eredivisie-wedstrijd een feestje"

Liefhebbers mijden Nederlandse stadions: "Die mensen denken dat ze niet veilig zijn"

29-07-2014 10:14
4

Een flink aantal Nederlandse voetballiefhebbers laten het na om Eredivisie-wedstrijden te bezoeken, omdat zij bang zijn voor excessen en andere randzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Eredivisie CV.

Dat onveilige gevoel leeft bij de mensen die weinig in de Nederlandse stadions komen, zo vertelt Eredivisie CV-directeur Jacco Swart in De Telegraaf. Uit een onderzoek onder 100.000 seizoen- en clubcardhouders blijkt namelijk dat 97 procent van de voetbalfans zich veilig voelt in het stadion.

"Die mensen denken dat ze niet veilig zijn in een stadion", doelt Swart op de groep die niet bekend is met het bezoeken van wedstrijden. "Terwijl het rapport juist uitwijst dat de fans in de stadions daar geen last van hebben. Dat is dus een tegenstrijdigheid."

De gevolgen van incidenten zijn enorm. "Wat er bijvoorbeeld in de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax gebeurde (vuurwerkincident, red.), heeft een enorme nasleep. Het duurt lang voordat je zo’n beeld hebt weggepoetst", vervolgt het directielid.

"Toch is het bezoeken van een Eredivisie-wedstrijd een feestje en dat moet ook zo blijven. Iedereen moet zich welkom voelen. Qua bezetting scoren we met gemiddeld 88 procent beter dan Italië, Spanje, Frankrijk en België. En dat zijn toch de landen waarmee wij ons in sportief en organisatorisch opzicht willen meten. Daar mogen de clubs met z'n allen echt trots op zijn", besluit Swart positief.