Heerenveen toont lef en troeft topclubs telkens af: We zagen iets in hem
"Na een gemiste kans word je daar direct uitgefloten"

Heerenveen toont lef en troeft topclubs telkens af: "We zagen iets in hem"

30-07-2014 08:15
4

SC Heerenveen staat op het punt om een nieuwe spits aan te trekken. Thomas Dalgaard moet in Friesland in de voetsporen gaan treden van succesverhalen als Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar, Afonso Alves, Bas Dost en Alfred Finnbogason.

Heerenveen toont vaak lef als het om het aantrekken van spitsen gaat en dat betaalt zich uit. "Finnbogason had al een minder succesvolle periode bij Lokeren achter de rug. Toch zagen we iets in hem en werd hij succesvol", zegt technisch manager Hans Vonk in het Algemeen Dagblad. "Van Huntelaar heb ik genoeg verhalen gehoord dat niet iedereen overtuigd was of hij hier wel zou slagen. Klaas-Jan kwam namelijk wel uit de eerste divisie."

Ookk nu nemen de Friezen het nodige risico. "Deze nieuwe jongen, Dalgaard, heeft al eens in Turkije gespeeld waar hij niet uit de verf kwam. Bovendien is hij al dertig. Dan zeggen veel clubs: daar kunnen we niks meer aan verdienen. Wij scouten ook voornamelijk jongere spelers, maar we zien in Dalgaard de beweeglijke spits die we nodig hebben. Want met alleen Mark Uth voorin was die positie wel wat mager bezet", aldus Vonk.

Met deze werkwijze troeft Heerenveen de topclubs bijna altijd af. Van de laatste tien Eredivisie-topscorers waren er liefst vier van Heerenveen, meer dan welke club dan ook. Gerald Sibon genoot ook van zijn tijd als spits in het Abe Lenstra Stadion. "De druk van een topclub heb je er niet", zegt Sibon, die ook voor Ajax en PSV speelde. "Na een gemiste kans word je daar direct uitgefloten. In Heerenveen krijg je de tijd. En meestal spelen ze aanvallend voetbal. De toevoer voor een spits is goed."