Van Geel is aan zet bij leeggekocht Feyenoord, Legioen blijft nog rustig
Maar de blijdschap, het geduld en het begrip zijn niet eindeloos

Van Geel is aan zet bij leeggekocht Feyenoord, Legioen blijft nog rustig

31-07-2014 08:14
5

Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord was in de aanloop naar het thuisduel woensdagavond met Besiktas (1-2) naar eigen zeggen niet in paniek door de (lucratieve) leegloop in De Kuip. En ook na de nederlaag in de derde voorronde van de Champions League zal de angst bij de topman van de Rotterdamse volksclub niet om het hart zijn geslagen. Maar de manier waarop zal hem toch aan het denken hebben gezet.

De huidige selectie is niet goed genoeg voor het kampioenenbal en zal het ook in de Europa League zwaar te verduren krijgen. Lang meedoen in de strijd om de landstitel lijkt evenmin een optie met deze bezetting, die het zonder grote leider en topscorer (Graziano Pellè) en zonder vrijwel de gehele defensie van Oranje (Stefan de Vrij, Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi) moet zien te rooien.

Vooralsnog blijft het in Rotterdam-Zuid relatief rustig. Het legioen is opgelucht, dat Feyenoord door de ongekende transferopbrengst van ruim dertig miljoen euro eindelijk uit de schulden is. Maar de blijdschap, het geduld en het begrip zijn niet eindeloos onder de even trouwe als kritische aanhang. Zeker na de vrij kansloze nederlaag tegen het zeker niet van kwaliteit overlopende Besiktas wordt er actie op de spelersmarkt verwacht van Van Geel en co. Maar de directie van Feyenoord wil zich niet laten opjagen door de waan van de dag.

De clubleiding, met oud-fiscalist Eric Gudde als algemeen directeur, kiest vooralsnog liever voor de eigen jeugd en transfervrije koopjes (Khalid Boulahrouz en Warner Hahn). Maar de vraag is hoelang de directie van Feyenoord de hand nog op de knip kan houden. Niet alleen het legioen begint stilaan te morren, ook vanuit de spelersgroep klinken de eerste kritische geluiden over het zuinige beleid van het bestuur. Zowel aanvoerder Jordy Clasie als middenvelder Lex Immers gaf na de nederlaag tegen Besiktas te kennen dat de afwachtende houding van de clubleiding op de spelersmarkt te betreuren is.

Coach Rutten, die niet te benijden is, houdt zich vooralsnog gedeisd in De Kuip. Hij wist waar hij aan begon, zo liet hij meer dan eens weten. Maar ook Rutten toonde na de domper tegen Besiktas enige teleurstelling over de huidige samenstelling van zijn selectie. "Met die vier spelers van vorig seizoen erbij zou het allemaal wel wat eenvoudiger zijn, ja", gaf hij toe. "Aan mij de schone taak om er toch een goed seizoen van te maken." Het is duidelijk: Van Geel is aan zet.