Nieuwkomer De Jong kopt PSV naar zwaarbevochten zege
Oostenrijkers buigen pas in de tweede helft

31-07-2014 20:49
21

PSV heeft het zichzelf donderdagavond tegen het bescheiden SKN Sankt Pölten onnodig moeilijk gemaakt. De ploeg van trainer Phillip Cocu verzuimde een technisch en tactisch surplus duidelijk in de stand tot uitdrukking te brengen. Het thuisduel in de derde voorronde van de Europa League eindigde slechts in 1-0. Daardoor is de return volgende week in Oostenrijk nog geen gelopen koers.

Nieuwkomer Luuk de Jong maakte zijn eerste treffer in een officiële wedstrijd in ruim vijftien maanden. PSV-invaller Florian Jozefzoon was in de slotfase met twee gele kaarten binnen vier minuten wegens het maken van een fopduik de schlemiel van de avond. Vooral met zijn tweede gele kaart leek de Sloveense arbiter Slavko Vincic er volledig naast te zitten.

PSV opende niet eens zo slecht tegen de Oostenrijkse ploeg, die op het tweede nationale niveau uitkomt. De verzwakte thuisploeg, nog zonder onder anderen de WK-gangers Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, viel over beide vleugels vlot aan. Een snelle treffer, die het duel voor de Brabanders wat makkelijker zou maken, zat er echter niet in.

Adam Maher viel aanvankelijk niet zoveel te verwijten. De grillige middenvelder zette met een fraaie crosspass eerst debutant De Jong en daarna Jürgen Locadia vrij in het Oostenrijkse strafschopgebied. Beide PSV-aanvallers konden de juiste voortzetting echter niet vinden.

De Jong speelde nog wat onwennig als nieuwe aanvalsleider van PSV. De van Borussia Mönchengladbach overgenomen spits wisselde voor de rust goede met zwakke momenten af. Marcel Ritzmaier liet zich op het middenveld van PSV af en toe gelden tegen zijn landgenoten.

Toch was het allemaal te weinig om de Brabantse fans tevreden te stellen. Bij de rust (0-0) kon de thuisploeg op een kort fluitconcert rekenen, ook al doordat het behoudende Sankt Pölten in de counter zeker niet ongevaarlijk was.

Uiteindelijk brak De Jong in de 56e minuut de ban voor zichzelf en voor PSV. Hij kopte knap raak uit een voorzet van Luciano Narsingh (1-0). Kort na zijn bevrijdende doelpunt was hij met het hoofd opnieuw dicht bij een treffer. Ook Locadia kopte nog net over. Maar het overwicht leidde niet tot een hogere uitslag, vooral door een gebrek aan scherpte in het Oostenrijkse strafschopgebied. (ANP)