KNVB zet oplosbare spray in voor 'eerlijke en sportieve wedstrijden'
WK-principe ook in Nederland te bewonderen

KNVB zet oplosbare spray in voor 'eerlijke en sportieve wedstrijden'

01-08-2014 16:16
3

De KNVB start het nieuwe voetbalseizoen met een oplosbare spray rond vrije trappen. Om deze standaardsituaties op de juiste afstand (9,15 meter) te laten nemen, zal het WK-principe bij alle wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal worden ingezet.

"De KNVB is continu actief om de arbitrage te ontwikkelen. Ondersteuning door hulpmiddelen draagt bij aan goede arbitrage en acceptatie van beslissingen. Op het WK in Brazilië is door spelers, arbitrage en het publiek de toepassing van de spray als zeer positief ervaren", aldus Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB en verantwoordelijk voor de afdeling scheidsrechterszaken, op de website van de bond.

"De spray is een goed toepasbaar hulpmiddel voor de arbitrage om de muur op de juiste afstand te zetten en het voor iedereen duidelijk te maken vanaf waar de tegenspelers de vrije trap mogen verdedigen. Op deze manier worden vrije trappen op de meest eerlijke wijze genomen en draagt zo bij aan eerlijke en sportieve wedstrijden", luidt zijn verklaring.

Bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PEC Zwolle en Ajax zal de primeur plaatsvinden. Danny Makkelie fluit zondag in Amsterdam. Hij kan eveneens reken op een vijfde en zesde official plus doellijntechnologie.