'Een aanklacht tegen onze opleiding en de bevestiging dat Nederland is ingehaald'
Kieft: "Oranje reikte met de mazzel van Zuid-Korea in 2002 tot de laatste vier van de wereld"

'Een aanklacht tegen onze opleiding en de bevestiging dat Nederland is ingehaald'

02-08-2014 07:39
19

Guus Hiddink werd vrijdag officieel voorgesteld als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. De ervaren oefenmeester liet tijdens zijn presentatie direct doorschemeren dat ook onder zijn leiding de 'Hollandse School' niet heilig is. Hiddink zet het resultaat voorop, stelde hij duidelijk.

Dat Hiddink de door Louis van Gaal tijdens het WK in Brazilië ingezette koers voortzet met Oranje, is een doorn in het oog van Wim Kieft. De oud-voetballer noemt de keuze voor het resultaat, door Hiddink omgeschreven als 'realisme', in zijn column in De Telegraaf een beslissing die ingegeven wordt door 'pure armoede'. Volgens Kieft is het Nederlands elftal met het 5-3-2-systeem van Van Gaal 'de verkeerde weg ingeslagen'.

"Het zal best goed zijn ingeschat door Hiddinks voorganger Louis van Gaal dat je alleen op die manier overeind kan blijven op een groot toernooi. Maar het is tegelijkertijd een aanklacht tegen onze opleiding en de bevestiging dat het Nederlandse voetbal is ingehaald. We leiden geen uitzonderlijke topvoetballers meer op en daarom gaan we maar mee in de massa", schrijft Kieft in zijn column.

"Multifunctionaliteit is belangrijker. We onderscheiden ons niet meer en leggen ons daarbij neer terwijl we altijd zo eigenwijs waren en van daaruit het verschil maakten op alle internationale podia. Als je je als voetballand echter structureel aanpast aan de algemeenheid dan kom je op den duur in de problemen. Want je bent gewoon een klein land met een beperkt potentieel", aldus de oud-aanvaller in Telesport.

"Vervolgens zie je Duitsland op 'onze manier' de wereldtitel pakken"
"Dat vind ik jammer. En waarom. Omdat iedereen maar blind achter het succes van Brazilië aanloopt. Succes omdat er vooraf niets werd verwacht, maar wat je uiteindelijk toch ook gemakkelijk in perspectief kan plaatsen. Oranje reikte met de mazzel van Zuid-Korea in 2002 tot de laatste vier van de wereld, waarbij het spel meestal niet om aan te zien was. Dat mag je tegenwoordig niet zeggen in Nederland want wie kritisch is, wordt verstoten."

Volgens Kieft was Oranje totaal afhankelijk van de brille van Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie. "Door hen kon Oranje het zich permitteren zo te voetballen als is gedaan. En dan nog konden we ons niet onderscheiden tegen kleine landen als Mexico en Costa Rica. Vervolgens zie je Duitsland op 'onze manier' de wereldtitel pakken. Die filosofie en goede opleiding van voetballers, daar moeten we ons in Nederland druk over maken om door de jaren heen het verschil te kunnen blijven maken", aldus Kieft in De Telegraaf.