'Ajax wordt rijker en rijker: clubkas loopt op naar 95 miljoen euro'
Amsterdammers profiteren van vier titels op rij

'Ajax wordt rijker en rijker: clubkas loopt op naar 95 miljoen euro'

07-08-2014 12:25
43

Ajax is de afgelopen seizoenen flink rijker geworden. De Amsterdammers hebben aan het einde van het jaar een recordbedrag van 95 miljoen euro in kas. Dat meldt RTL Z op basis van eigen berekeningen. 

Ajax kwalificeerde zich dankzij vier titels op rij de afgelopen jaren voor de groepsfase van de Champions League en dat mist zijn uitwerking niet. Het geld blijft zich opstapelen. Aan het einde van het jaar staat de teller op 95 miljoen. Een gigantisch contrast met vier jaar geleden, toen er nog slechts zes miljoen op de clubrekening stond.

Het eigen vermogen van de club wordt door RTL Z geschat op 120 miljoen euro. Door de kwalificatie voor de Champions League heeft Ajax komend seizoen ongeveer honderd miljoen aan inkomsten. Ook als de prestaties in het kampioenenbal tegenvallen, houdt Ajax een slordige 25 miljoen over aan het toernooi. Ajax geeft de laatste jaren relatief weinig uit aan nieuwe spelers en bracht de salariskosten terug van vijftig naar 45 miljoen euro per jaar. Volgens RTL Z kan Ajax over de eerste helft van dit seizoen 25 tot dertig miljoen euro winst maken.

Of en wat Ajax wat met het geld gaat doen is onbekend. De club zou van de beurs kunnen gaan, een operatie die rond de zestig miljoen euro kost. Ook het kopen van de Amsterdam Arena is een optie. De waarde van het stadion wordt door RTL Z geschat op veertig miljoen. Ajax heeft reeds een belang van dertien procent in het stadion.