Veldslag lonkte bij Arena: Konden maar één ding doen: onze wapens trekken
Politie maakte veel inschattingsfouten

Veldslag lonkte bij Arena: "Konden maar één ding doen: onze wapens trekken"

12-08-2014 15:32
25

De politie heeft in maart van dit jaar ternauwernood een veldslag tussen supporters van Ajax en SC Cambuur kunnen voorkomen. Dat schrijft Het Parool dinsdag.

De wedstrijd was door de politie al maanden van tevoren voorbereid, maar toch werden op de wedstrijddag grote inschattingsfouten gemaakt. Omdat een veel te kleine politieploeg aanwezig was, dreigde er volgens de eerdergenoemde krant een ware veldslag. Zo 'vlogen stenen, blikken en putdeksels door de lucht en zagen in de verdrukking geraakte ME'ers zich genoodzaakt hun pistolen te trekken'

Op drie verschillende momenten ging het mis tussen de fans. Maandag hadden elf van hen voor de politierechter moeten verschijnen, maar dat liep niet zoals gepland. Een dvd met beelden zou veel te laat naar de advocaten van de cliënten zijn gestuurd. Twee verdachten kregen echter wel (werk)straffen, terwijl een 'meeloper' een voorwaardelijke boete kreeg. Nog eens twee verdachten werden vrijgesproken.

Aan het slot van de zitting nam de sectiecommandant het woord. "Normaal zouden we ons hebben teruggetrokken toen het te gevaarlijk werd, maar dat kon nu niet. Die honderden supporters kwamen op ons af als een horde losgeslagen Vikingen, maar achter ons liepen vaders met kinderen. We waren met te weinigen en konden maar één ding doen: onze wapens trekken", citeert Het Parool hem.