Van Bastens visie: Voetbal van tegenwoordig is handbal in het groot
Tegen Ajax wil AZ presteren: "Ik vond Ajax tegen Vitesse kwetsbaar"

Van Bastens visie: "Voetbal van tegenwoordig is handbal in het groot"

15-08-2014 14:50
1

In Ajax krijgt AZ zondag de gedoodverfde titelkandidaat op bezoek. Coach Marco van Basten, die zelf een verleden als speler en trainer heeft bij de Amsterdammers, kijkt ernaar uit. "Tegen topclubs wil je altijd presteren."

"Ajax is een topclub die vier jaar op rij kampioen van Nederland is geworden", zegt Van Basten op de clubsite. "Ik heb veel respect voor het werk dat Frank de Boer levert. Voor AZ is een wedstrijd tegen clubs als Ajax en Feyenoord bijzonder. Tegen topclubs wil je altijd presteren. Die wil om zondag ook iets moois neer te zetten, proef ik zeker binnen onze groep. Ik vond Ajax tegen Vitesse kwetsbaar. Ze waren niet ongelukkig met de 4-1 zege."

Zelf won AZ in de eerste wedstrijd met 0-3 bij Heracles. Van Basten: "Het zit goed in onze groep. De teamspirit is prima. Dat we het eerste duel hebben gewonnen is daar een mooi voorbeeld van. We moeten alleen waken voor teveel optimisme. Het is mooi dat alle drie onze aanvallers scoorden, maar de week ervoor was het voorin nog kommer en kwel vanwege blessures. In die linie hebben we weinig wisselgeld."

Snelle omschakeling versus balbezit
De sleutel tot de winst in Almelo was kalmte. "Tegen Heracles bewaarden we ons geduld. Dat is nodig in het hedendaagse voetbal", zegt de coach. "Zelfs Bayern München en Barcelona hebben soms moeite om met geraffineerd positiespel de tegenstander uiteen te spelen. Voor zo'n type spel is veel kwaliteit nodig. Voor ons vormt verrassing de kern. Met geduld leer je de momenten herkennen om toe te slaan. Rust bewaren en de wedstrijd beslissen. Een snelle omschakeling levert vaak meer op dan continu balbezit."

Henriksen niet ter discussie
Viktor Elm is door een schop bij Jong AZ onzeker, Aron Jóhansson heeft nog een paar weken nodig na zijn operatie. Wie volgens Van Basten niet ter discussie staat, is Markus Henriksen. De trainer is zeer tevreden over de diepste middenvelder. "Markus is geen man van de verfijnde steekballen, maar hij brengt kwaliteiten met zich mee die het team nodig heeft. Voetbal van tegenwoordig is handbal in het groot. Verdedigen, aanvallen: alles volgt elkaar snel op. Het hele team doet steeds mee. In dat type spel past Markus uitstekend."