Spelersrapport AZ-Ajax: Johansson flop, Schöne opnieuw top
Vooral verdediging AZ laat het afweten

17-08-2014 17:25
6

Ajax won zondag ook zijn tweede wedstrijd van deze competitie. De Amsterdammers waren AZ in een aantrekkelijk duel de baas (1-3). VoetbalPrimeur was aanwezig in Alkmaar en maakt rapport op van de 'wedstrijd van de week'.

AZ:
Esteban – 5,5: Wat voor cijfer krijg je als je de ballen tegenhoudt, maar elke uittrap balverlies oplevert? Een krappe voldoende, puur vanwege zijn reddingen.

Mattias Johansson – 4,5: Zijn wapen, mee opkomen, kon hij niet laten zien. Had bovendien moeite met Schöne, die vaak aan de linkerkant opdook. Mocht zich de 1-2 aanrekenen.

Jeffrey Gouweleeuw – 5,5: Speelde een sterke eerste helft, maar kon na rust niet voorkomen dat Ajax behoorlijk wat kansen kreeg. Ook Gouweleeuw had meer kunnen doen bij de 1-2.

Jan Wuytens - 6: Maakte geen zekere indruk en zal aan de samenwerking met Gouweleeuw moeten werken, want over de hele wedstrijd kreeg de tegenstander te veel kansen.

Simon Poulsen – 5,5: Had net als zijn collega op de rechterflank geen antwoord op de positiewisselingen van de slimme Schöne. Na rust werd hij bovendien regelmatig geklopt door El Ghazi.

Nemanja Gudelj – 6: Op duelkracht vecht hij zich in de wedstrijd, maar de passing van de anders zo zekere Serviër liet te wensen over.

Markus Henriksen - 5: De als nummer tien gebruikte Henriksen was onzichtbaar en moet duidelijk nog even wennen aan zijn nieuwe rol.

Celso Ortiz – 6,5: Passt ontzettend makkelijk, maar had het zwaar met de middenvelders van Ajax, die er vaak net wat korter op zaten.

Steven Berghuis – 6,5: Hielp AZ weer in de wedstrijd met een prima doelpunt. Zorgt altijd voor dreiging, maar werd ook matig bediend door zijn middenvelders.

Muamer Tankovic – 5,5: Was eigenlijk alleen te zien vlak voor rust, toen hij een vrije trap van Berghuis naast kopte. De goede start van vorige week kon hij geen vervolg geven.

Guus Hupperts – 6: Was Ligeon af en toe kwijt en leidde ook de 1-1 van Berghuis in. Was verder ongelukkig in zijn acties, maar AZ gaat nog veel plezier van hem hebben.

Invallers:
Viktor ElmSpeelde te kort voor een beoordeling
Mikhail RosheuvelSpeelde te kort voor een beoordeling

Ajax:
Jasper Cillessen – 6,5: Kreeg verrassend weinig te doen. Een van de weinige keren dat hij in actie moest komen, werd Cillessen direct geklopt. Daar kon hij overigens weinig aan doen.

Ruben Ligeon – 6,5: Aanvallend uitstekend. Hij kwam vaker mee naar voren dan tegen Vitesse. Blijft af en toe ‘slaapmomentjes’ houden, waardoor Hupperts bijvoorbeeld een keer zomaar weg mocht lopen uit zijn rug.

Mike van der Hoorn - 7: Omdat AZ regelmatig de lange bal hanteerde, raakte Van der Hoorn in zijn element. Hij was onklopbaar in de lucht. Aan zijn opbouw zal hij moeten werken. Al met al echter een prima optreden.

Niklas Moisander - 7: Voorkwam in de eerste helft met een perfecte tackle dat Hupperts kon scoren. Oogt solide en betrouwbaar.

Nicolai Boilesen – 6,5: Speelde een prima wedstrijd en maakte bijna het mooiste doelpunt van de middag. Moest echter toezien hoe zijn directe tegenstander Berghuis de 1-1 maakte.

Nick Viergever – 5,5: Waar Viergever vorige week de uitblinker was, kon hij tegen AZ minder domineren. Zijn balverlies zorgde voor de gelijkmaker, maar door de ondergrens zakte de multi-inzetbare Viergever niet.

Davy Klaassen – 7: Blonk uit door hard te werken én door de score te openen. Dat soort kansen mist Klaassen niet vaak. Beet zich daarna vast in de wedstrijd en was een van de betere Ajacieden.

Daley Blind – 7: Vanaf de tribune zie je dat het zelfvertrouwen bij Blind gigantisch is. Speelde bijna foutloos. Toen hij wél een keer balverlies leed, schreeuwde hij het uit van frustratie.

Lasse Schöne – 7,5: Wéér was Schöne de belangrijkste man aan Ajax-zijde. Mooie steekbal bij de 0-1 en een fraai schot dat tot de 1-2 leidde. De vraag is onderhand: wanneer doet Ajax Schöne een nieuwe aanbieding?

Kolbeinn Sigthórsson - 5: Sigthórsson werkte hard en was in die rol op dreef. Hij kreeg echter ook drie opgelegde kansen en miste ze alle drie. Het probleem van Ajax ligt in de spits.

Ricardo Kishna – 5: Kreeg binnen tien minuten twee kansen, maar was te onzorgvuldig in de afronding. Kishna zal meer moeten brengen om basisspeler te blijven.

Invallers:
Anwar El Ghazi – 7: Bezorgde Poulsen een zware tweede helft en bekroonde zijn prima invalbeurt met een mooi doelpunt.

Thulani Serero: Speelde te kort voor een beoordeling.