Stam geeft Ajacieden tips mee: In top werd verwacht dat ik alles al kon
Voormalig verdediger geniet als trainer in Jupiler League: "Een hartstikke mooie competitie"

Stam geeft Ajacieden tips mee: "In top werd verwacht dat ik alles al kon"

22-08-2014 08:47
3

Jaap Stam staat dit seizoen voor het eerst als eindverantwoordelijke voor de groep op profniveau. Dat doet hij samen met Andries Ulderink bij Jong Ajax. De oefenmeester geniet daar en geeft training op basis van alle ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn actieve voetbalcarrière. Dat hij nu trainer is op het tweede niveau in Nederland deert hem niet.

"De Jupiler League is een hartstikke mooie competitie", zegt Stam op het digitale thuis van Ajax. "Het is heel anders dan de Eredivisie en het gaat er heel fysiek aan toe met veel persoonlijke duels, waarmee onze jongens moeten leren omgaan. Ze zijn dat vanuit de jeugd niet gewend, dus voor hen is dat een wereld van verschil. Daarom zal het in het begin niet makkelijk zijn."

Stam heeft een mooie carrière gehad en als speler de basis kunnen leggen voor zijn loopbaan als trainer. Van Theo de Jong stak hij het meeste op. "Hij heeft me de kleine kneepjes geleerd: de manier van spelen, het overzicht bewaren, de positionering. Theo heeft me naar Zwolle gehaald en later ook naar Cambuur en Willem II. Onder Dick Advocaat ben ik bij PSV vooral tactisch bijgeschoold."

"Daarna stapte ik over naar de absolute top en werd van me verwacht dat ik alles kon", vervolgt Stam zijn verhaal. "Er werd bijvoorbeeld niet langer heel veel nadruk gelegd op individuele en specifieke dingen. Van Sir Alex Ferguson heb ik bij Manchester United geleerd hoe je met een groep omgaat. Hij legde een grote verantwoordelijk neer bij het team, maar kon je ook prikkelen, op de juiste momenten rust geven en hij was goed in het selecteren van spelers."