Hemmen kopt Cambuur in extremis langs tiental Heracles Almelo
Tannane schlemiel met twee gele kaarten

22-08-2014 21:53
14

SC Cambuur heeft vrijdagavond de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Op bezoek bij Heracles Almelo zegevierden de Leeuwarders met 1-0. Michiel Hemmen kroonde zich pas in de 91e minuut tot matchwinner. Heracles speelde toen al ruim 20 minuten met tien man na de tweede gele kaart voor Oussama Tannane.

Beide ploegen waren voor aanvang van het duel in Almelo nog zonder zege. Toch was de wereld van Heracles een heel andere dan die van Cambuur. De Leeuwarders boekten twee verdienstelijke gelijke spelen, tegen FC Twente (1-1) en Vitesse (2-2). Heracles verloor echter tweemaal, thuis van AZ (0-3) en uit bij FC Groningen (3-1). Heracles stond dan ook na twee wedstrijden onderaan en moest tegen Cambuur de eerste punten van het seizoen binnenslepen.

In de beginfase leek het daar niet op uit te draaien. Heracles bood Cambuur genoeg ruimte om de bal rond te tikken en hielp de gasten af en toe zelfs gevaarlijk te worden door de bal knullig te verspelen. Na een kwartier was Erik Bakker dicht bij de 0-1, maar zijn inzet verdween net naast het doel van Heracles. Eigenlijk was dat de enige echt grote kans van de eerste helft, die dan ook eindigde zoals die begon, in 0-0.

De thuisclub probeerde na rust aanvallend wat meer uit te richten. Cambuur kreeg echter de eerste kans, toen Bart Schenkeveld de bal liet lopen, waar Bartholomew Ogbeche bijna van kon profiteren. De gasten kregen daarna een behoorlijke tegenslag toen Wout Droste na een ongelukkige botsing, die hij zelf veroorzaakte, met een hoofdblessure van het veld moest en later naar het ziekenhuis werd gebracht.

Cambuur leek de grip even kwijt te raken, maar werd door Tannane die zijn tweede gele kaart pakte, terug in de wedstrijd geholpen. Met tien man kreeg Heracles nog wel een goede mogelijkheid na een fraaie pass van Joey Pelupessy. Doelman Leonard Nienhuis was echter op tijd uit zijn doel om de bal voor Denni Avdic weg te glijden.

De man-meer-situatie bood Cambuur de uitgelezen mogelijkheid om te doen wat het hele vorige seizoen niet lukte: winnen in een uitwedstrijd. Dat gebeurde ook, al duurde het tot de blessuretijd voor de winnende treffer viel. Hemmen kopte een hoekschop van de ingevallen Dejan Meleg achter doelman Dennis Telgenkamp. Heracles had te weinig tijd om dat nog goed te maken. (ANP)