Blunderende Deckers werpt Heerenveen de zege in het schoot
Doelman voor derde keer op rij in de fout

23-08-2014 21:35
5

Excelsior moet in de laatste dagen van de transferperiode maar eens flink op zoek gaan naar een nieuwe keeper. Jordy Deckers, de huidige eerste man, blunderde zaterdag op bezoek bij sc Heerenveen namelijk voor de derde wedstrijd op rij en bezorgde zijn ploeg bijna hoogstpersoonlijk een onnodige 2-0 nederlaag.

Het gepromoveerde Excelsior leek zaterdagavond in en tegen Heerenveen de ongeslagen status in de Eredivisie knap te behouden. In de 82ste minuut ging Deckers, die in de voorgaande twee duels ook al opviel in negatieve zin, echter lelijk in de fout. Hij veroorzaakte op knullige wijze een strafschop waarna hij ook nog met rood naar de kant moest. Aangezien trainer Marinus Dijkhuizen al drie keer had gewisseld, moest veldspeler Kevin Vermeulen het doel in. De arme gelegenheidskeeper moest in de slotfase twee treffers incasseren: 2-0.

SC Heerenveen begon met twee debutanten in het basisteam. De pas achttienjarige Noor Morten Thorsby kreeg op het Friese middenveld de kans van coach Dwight Lodeweges om zich te bewijzen. De 21-jarige aanvaller Sam Larsson mocht in de aanval zijn kwaliteiten laten zien. Hij was vijf dagen eerder voor vier jaar vastgelegd.

Door het vertrek van Hakim Ziyech naar FC Twente en de schorsing van Joey van den Berg moest Lodeweges zijn opstelling voor het duel met het verrassende Excelsior opnieuw aanpassen. Want naast Ziyech verlieten eerder ook al Alfred Finnbogason (Real Sociedad) en Bilal Basaçikoglu (Feyenoord) het Abe Lenstra Stadion. Wellicht dat ook Pele van Anholt voor het einde van deze maand nog afscheid neemt. De vleugelverdediger heeft bij de technische leiding van Heerenveen om een transfer gevraagd.

Heerenveen, dat in de eerste twee competitieduels alleen Ziyech tot scoren zag komen, wilde hoe dan ook winnen van het bescheiden Excelsior. De gretige thuisploeg kreeg in de eerste helft kansen genoeg om de score te openen. Maar met name spits Mark Uth toonde zich allerminst koelbloedig.

Het gedoseerd spelende Excelsior was voor de rust eveneens een paar keer gevaarlijk. Aanvoerder Sander Fischer en aanvaller Jordan Botaka roken aan een treffer. In de 36e minuut knalde Fischer uit een ingestudeerde vrije trap via doelman Kristoffer Nordfeldt op de lat.

Na de rust nam het overwicht van sc Heerenveen toe. De thuisclub bleef aanvallend echter machteloos. Totdat doelman Deckers uitgleed en Luciano Slagveer vloerde. Marten de Roon benutte de strafschop waarna Larsson het duel besliste, 2-0.