Ajax hofleverancier in jaarlijkse lijst met grootste voetballers aller tijden
Amsterdammers boeren goed in ranking AFS

Ajax hofleverancier in jaarlijkse lijst met grootste voetballers aller tijden

27-08-2014 17:19
23

Het Nederlandse clubvoetbal speelt de laatste jaren dan wel een marginale rol in het internationale voetbal, over de kwaliteit van de opleidingen bestaat geen twijfel. Ajax is hofleverancier in een ranglijst met de honderd beste spelers ter wereld aller tijden.

De Association of Football Statisticians (AFS) stelt jaarlijks een lijst op met de grootste voetballers aller tijden. Uit de ranking blijkt dat, gerekend naar de eerste vijf profjaren van een voetballer, liefst tien van de honderd een verleden bij Ajax hebben. Daarmee laten de Amsterdammers onder meer Bayern München (zeven) en Manchester United (zes) ruim achter zich.

Criteria zijn onder meer het aantal gespeelde interlands, deelname aan eindtoernooien, optredens in de Champions League en gewonnen prijzen. Daarbij wordt rekening gehouden met de kracht van de competitie. Een kampioenschap in de Eredivisie telt minder zwaar mee dan een titel in de Europese topcompetities.

In de ranking van 2014 gaat Ronaldo aan kop, gevolgd door zijn landgenoten Pelé en Cafú. Lionel Messi is op plek vijf de hoogstgenoteerde actieve voetballer. De eerste speler met een Ajax-verleden staat op de twintigste plek, zo vonden de Amsterdammers uit. Marco van Basten (foto) houdt onder meer Johan Cruijff (22), Edwin van der Sar (38) en Frank Rijkaard (48) achter zich.