Voetbaldwerg Eibar beleeft sprookjesachtig debuut in Primera División
Kleinduimpje tussen stinkend rijke grootmachten

Voetbaldwerg Eibar beleeft sprookjesachtig debuut in Primera División

30-08-2014 07:00
4

Een ongewone nieuwkomer in La Liga deze jaargang. Voor het eerst sinds de oprichting van de club in 1940, beleeft SD Eibar zijn debuut in de Spaanse hoogste divisie. Deze vereniging staat in schril contrast met de aanwezige grootmachten in Spanje.

Het dorpje Eibar telt minder dan 28 duizend inwoners. Een laagterecord voor een plaats die een Primera División-ploeg vertegenwoordigt. Het stadion Municipal de Ipurúa, biedt slechts plaats aan 5.173 toeschouwers. De bewoners van de torenhoge flats achter het Ipurúa, waren afgelopen zondag deelgenoot van de unieke gebeurtenis van hun trots. Eibar wist zijn debuut in La Liga tegen provinciegenoot Real Sociedad op te luisteren met een 1-0 overwinning. Middenvelder Javi Lara kroonde zich met een voortreffelijke vrije trap tot matchwinner.

Speltype
De winst in de streekderby was verdiend. In een wedstrijd waar 22 Spanjaarden aan de aftrap verschenen, speelde de thuisploeg met volle overgave. Het team van de 39-jarige trainer Gaizka Garitano, liet Sociedad geen moment in hun spel komen door veel druk te zetten en op iedere bal te jagen. Een kenmerkende stijl voor de ploeg die door twee opeenvolgende promoties het hoogste niveau wist te bereiken. "Dit was de eerste van 38 gevechten", sprak middenvelder Jon Errasti vlak na de zege.

Uitdaging
Afgelopen jaargang werkte Eibar met een begroting van 3,2 miljoen euro. Door de promotie naar de Primera División is het budget weliswaar gestegen, maar weegt deze nog niet op tegen het jaarsalaris van bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo. Eibar zou op basis van de reglementen eerst niet mogen promoveren, omdat de weliswaar gezonde club een te klein budget zou hebben. Via een inzamelingsactie werd de benodigde ruim twee miljoen euro binnen een paar weken opgehaald. 

De Baskische ploeg stond bekend als opleidingsclub waar onder anderen David Silva en Xabi Alonso hun talenten vertoonden. Nu is het een komen en gaan van gehuurde spelers omdat er simpelweg geen geld is voor gerichte aankopen. Garitano heeft slechts één speler met ervaring op het hoogste Spaanse niveau. De 27-jarige aanvaller Ángel Luis Rodríguez heeft bij CD Tenerife en Levante UD in La Liga gespeeld. Eibar’s president Alex Aranzabal beschreef de promotie als iets ongelooflijks. "Nu moeten we de droom voortzetten. Wij zijn enorm strijdbaar en zullen vechten tot we erbij neervallen om degradatie te voorkomen."

Zaterdag gaat de equipe van Garitano op bezoek bij titelverdediger Atlético Madrid. Een ongelijke strijd, op voorhand. In Eibar lijkt sinds de dubbele promotie echter alles mogelijk. Een goed resultaat in Vicente Calderón zou het sprookje alleen nog maar mooier maken.

(Niels Haring / VoetbalPrimeur)