Coëfficiëntenranglijst: Eredivisie dreigt Europees ticket kwijt te raken
Nederland dit seizoen slechter dan Liechtenstein en IJsland

Coëfficiëntenranglijst: Eredivisie dreigt Europees ticket kwijt te raken

29-08-2014 14:55
36

De matige prestaties van de Nederlandse clubs in Europa leveren de Eredivisie voorlopig de 32e plek op de UEFA-ranking van alleen dit seizoen op. Landen als Liechtenstein en IJsland presteren tot op heden zelfs beter.

Nederland verzamelde in de eerste weken van dit seizoen 1.916 punten, minder dan elk ander land in de top-vijftien van de coëfficiëntenranglijst (gebaseerd op de afgelopen vijf jaar). FC Groningen werd al vroeg uitgeschakeld door Aberdeen en PEC Zwolle en FC Twente vlogen donderdag uit de vierde voorronde van de Europa League.

Daardoor heeft Nederland nog maar drie clubs actief in Europa: Ajax, Feyenoord en PSV. Zij moeten dit seizoen de punten halen die vervolgens door zes (het aantal Nederlandse deelnemers) worden gedeeld. Lager gerankte landen hebben minder deelnemers en vergaren dus iets gemakkelijker extra punten.

Nederland moet dit seizoen punten gaan halen om de huidige negende plek vast te houden. De voorsprong op België en Zwitserland is nog groot, maar na dit jaar verliest de Eredivisie de punten uit het seizoen 2010/11. Daardoor is de ruime voorsprong in één klap verdwenen en dreigt Nederland zelfs flink te zakken.

De tiende plek op de ranglijst levert Nederland al een Europees ticket minder op. Eén van de twee plaatsbewijzen voor de vierde voorronde van de Europa League gaat dan verloren. Bij de dertiende plek komt het directe Champions League-ticket zelfs in gevaar.

Door veranderde regels van de UEFA (maximaal drie clubs per land in de Europa League) is er in de Eredivisie overigens sowieso al één Europees ticket minder te veroveren. Daardoor gaan de nummer vier tot en met zeven meedoen aan de play-offs om Europees voetbal in plaats van de nummer vijf tot en met acht. Daarnaast gaat de winnaar van de KNVB Beker rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League.

(Bron: Bert Kassies)