Vermeer heeft lef, van Ajax naar Feyenoord overstappen is niet zomaar iets
Vraagtekens bij gevoelige transfer naar Feyenoord

"Vermeer heeft lef, van Ajax naar Feyenoord overstappen is niet zomaar iets"

01-09-2014 01:51
11

Kenneth Vermeer rondt maandag een gevoelige transfer van Ajax naar Feyenoord af. Bij Studio Voetbal werden zondagavond vraagtekens gezet bij de move van de 28-jarige keeper, die volgens de analitici aan tafel mogelijk niet eens beter is dan Erwin Mulder.

Het is alweer een tijd geleden dat een speler de overstap van Ajax naar Feyenoord aandurfde. Johan Cruijff, Ruud Geels, Wim Jansen, Theo van Duivenbode, Johnny Rep, Ronald Koeman, Eddy Pieters Graafland en Rob Witschge zijn namen uit een andere tijd. Alleen Angelos Charisteas (2006) kwam enigszins recentelijk over.

De transfer van Vermeer kwam dan ook als een grote verrassing. "Want is Mulder nu zo'n slechte keeper?", vroeg Jan Mulder zich af. "Mulder pakt geen punten", reageerde Sjoerd Mossou. "Als je hem analyseert, scoort hij op alle punten een 7,5. Vermeer heeft een paar heel goede punten." De gevoeligheden kunnen echter niet worden genegeerd. "Vermeer heeft wel lef. Van Ajax naar Feyenoord overstappen, dat is niet zomaar iets. Als hij twee ballen in de Kuip uit zijn handen laat glippen, is het mis."

De geboren Amsterdammer, die buiten een verhuurperiode bij Willem II nooit ergens anders speelde, zal in De Kuip als 'Ajax-afdankertje' weinig hartelijk worden onthaald. Van Marwijk vraagt zich bovendien af of Vermeer écht beter is dan Mulder, de huidige eerste keus onder de Feyenoord-lat.

"Ik wist niet dat Feyenoord twijfelde over Mulder", zei de oud-trainer van de Rotterdammers. "Ik ken hem redelijk goed. Hij is een keeper met veel talent, al zijn er een paar punte waar hij nog aan kan werken. Hij zou zijn uitstraling wat moeten verbeteren en hij zou zich verbaal meer kunnen laten gelden."

"Vermeer is spectaculairder. Maar keepers die vaak punten pakken, geven ook vaak punten weg. Ik vind het een opvallende move. Van Vermeer begrijp ik het wel. Hij heeft de kwaliteiten om op het hoogste Nederlandse niveau te spelen", besloot Van Marwijk.

Voor het blok
Overigens werd Ajax compleet verrast door de keuze van Vermeer, die van zijn club de toezegging had dat hij voor ongeveer één miljoen euro mocht vertrekken. Uitzonderingen werden daarbij niet genoemd. Het management van de goalie zorgde vervolgens eerst voor een akkoord met Feyenoord, waarna het hele pakket bij Ajax werd neergelegd. 

"Op deze manier werd Ajax voor het blok gezet", verklaarde Mossou, journalist van het Algemeen Dagblad. "Het management van Ajax durfde na eerdere toezeggingen niet meer terug te krabbelen en gaf hun toestemming voor de transfer."