Onbegrip in Engeland na transfer van Welbeck: De United-identiteit is nu kapot
"Is het beter om naar het nu te kijken dan naar de toekomst? Dat is een moeilijke vraag"

Onbegrip in Engeland na transfer van Welbeck: "De United-identiteit is nu kapot"

02-09-2014 12:29
7

Mike Phelan, voormalig assistent-trainer van Manchester United, vindt dat de Engelse club een deel van zijn identiteit overboord heeft gekieperd met de verkoop van Danny Welbeck. De spits, opgeleid door United, vertrok maandag voor twintig miljoen euro naar Arsenal.

De 23-jarige Welbeck mocht vertrekken van trainer Louis van Gaal nadat duidelijk werd dat Radamel Falcao op weg was naar Old Trafford. Volgens Phelan is die transfer een teken aan de wand. Bij United wordt niet langer eerst naar de eigen jeugd gekeken, maar gekozen voor het uitgeven van tientallen miljoenen euro's. Daarmee breekt de club met een decennialange traditie, vindt Phelan.

"Danny Welbeck was onderdeel van de identiteit van Manchester United en die is nu kapot", zegt Phelan in gesprek met de BBC. "Wat gebeurt er nu in de toekomst? Niemand weet het, maar dat draadje is nu gebroken." United kende onder Sir Alex Ferguson vrijwel elk seizoen een kern van Engelse spelers, het liefst bestaande uit spelers die vanuit de eigen opleiding de stap naar het eerste elftal maakten.

Van Gaal gooide het deze zomer over een andere boeg. Hij trok Radamel Falcao, Angel Di Maria, Ander Herrera, Daley Blind en Marcos Rojo aan. Engelse spelers als Welbeck, Tom Lawrence, Nick Powell en Michael Keane mochten de club (tijdelijk) verlaten. Volgens Phelan, die als assistent van Ferguson de hoogtijdagen van United meemaakte, staat de club voor een verandering van filosofie.

"Er is altijd de start van iets nieuws en misschien is dit het begin van een nieuwe manier van werken bij Manchester United. Misschien is dat de weg die het voetbal is ingeslagen. Is het beter om naar het nu te kijken dan naar de toekomst? Dat is een moeilijke vraag, de jeugd heeft altijd de toekomst. We moeten allemaal ergens beginnen en je hoopt dat de jeugdproducten zich kunnen ontwikkelen in de Premier League."