Scouts laten Brazilië links liggen: De ergste transferperiode in dertig jaar
Domper na WK-organisatie

Scouts laten Brazilië links liggen: "De ergste transferperiode in dertig jaar"

02-09-2014 19:13
5

Brazilië organiseerde deze zomer het wereldkampioenschap en werd gedurende deze periode volop geprezen voor de voetbalcultuur. Toch blijkt het Zuid-Amerikaanse land minder populair te worden. 'Slechts' 178 spelers verruilden Brazilië deze zomer voor een club uit een Europees land.

Sinds 2011, toen de FIFA begin met het verzamelen van transferdata, viel dat aantal nog nooit zo laag uit. De laatste jaren maakten spelers als Neymar, Lucas Silva en Oscar de overstap, maar zo'n transfer bleef nu uit. De negentienjarige Doria, die Botafogo verruilde voor Olympique Marseille, zorgde met tien miljoen euro voor de meest imposante stap.

"Voor Braziliaanse clubs is dit de ergste transferperiode in dertig jaar", schreef journalist Paulo Vinicius Coelho in Folha de São Paulo. Advocaat Marcos Motta heeft wel een verklaring voor de afname. "Voor veel Brazilianen zijn Rusland en Oekraïne interessant, maar juist die regio was dit jaar problematisch", luidde zijn reactie tegenover Reuters.

Toch waren er ook Brazilianen die deze zomer voor veel geld een overstap maakten. Diego Costa en Filipe Luis gingen van Atlético Madrid naar Chelsea, waar David Luiz de Londenaren juist verliet voor Paris Saint-Germain.