Ajax heeft een morele verplichting naar het publiek om een topper te kopen
"Het is alsof je op een feestje verschijnt en de zanger van de band al is vertrokken"

"Ajax heeft een morele verplichting naar het publiek om een topper te kopen"

02-09-2014 21:39
51

De transferkeuzes van Ajax hebben afgelopen week flink wat verbazing gewekt. Ook Willem Vissers begrijpt niet wat de leiding en scouting van de landskampioen aan het doen zijn.

Ajax heeft tientallen miljoenen euro's in kas, maar liet het afgelopen transferperiode na om grote versterkingen aan te trekken. "Ajax doet niet meer mee aan de idioterie van de transfermarkt", constateert Vissers, journalist van De Volkskrant, in de column in zijn krant. "Het devies luidt: jonge voetballers opleiden, opstellen, laten gloriëren en verkopen. Bravo."

Met dat beleid verdiende Ajax de afgelopen jaren miljoenen euro's, geld dat grotendeels niet in nieuwe spelers werd geïnvesteerd. Desondanks werd de club vier keer op rij landskampioen. Een wereldprestatie van Frank de Boer, oordeelt Vissers. "Toch resteren vragen. Wat doet de scouting van Ajax eigenlijk? Waarom meldt zich, om een voorbeeld te noemen, nooit een verrassende middenvelder met creativiteit aan de poort, een speler die het voetbalhart vervult van vreugde?"

De verslaggever noemt het huidige Ajax saai en dat is mede te wijten aan de zuinigheid van Marc Overmars, die het laat afweten als er eens iets meer betaald moet worden. Vissers: "Af en toe een topper kopen is in zekere zin zelfs een morele verplichting naar het publiek, dat telkens de beste spelers ziet vertrekken, meestal op het moment dat het abonnement alweer is verlengd. Het is alsof je op een feestje verschijnt en de zanger van de band al is vertrokken."