WK-ganger is het niet eens met uitleg Hiddink: Het ging juist wel goed
"Het is heel leuk om hier weer te zijn, iedereen weer te spreken en alle ervaringen te delen"

WK-ganger is het niet eens met uitleg Hiddink: "Het ging juist wel goed"

02-09-2014 23:32
2

Voor de spelers van het Nederlands elftal werd het maandag een gezellig dagje. Voor het eerst sinds het succesvol verlopen WK kwamen de Oranje-klanten weer bij elkaar en er was dus ook het nodige om te bespreken.

De Vrij kreeg een dag later de vraag of het moeilijk is om de knop weer om te zetten. "Die knop hoeft niet om, maar ik begrijp wat je bedoelt", reageerde de verdediger bij Fox Sports. "Toen we hier maandag aankwamen, leek het alsof het een week geleden was dat we op Schiphol terugkwamen."

"Het is heel leuk om hier weer te zijn, iedereen weer te spreken en alle ervaringen te delen. Voor veel jongens is er natuurlijk ook veel gebeurd afgelopen zomer, waaronder voor mij. Het is lekker om hier weer te zijn", vervolgde De Vrij, die deze zomer een transfer van Feyenoord naar SS Lazio maakte.

De tijd van gezelligheid moet bij Oranje echter snel voorbij zijn. Er staat namelijk direct wat op het spel, want na de oefeninterland tegen Italië wacht dinsdag al de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Guus Hiddink heeft in de aanloop naar die twee wedstrijden al aangekondigd dat hij met vier in plaats van vijf verdediger gaat spelen en dat vindt De Vrij 'ook prima'.

"De bondscoach bepaalt", aldus de centrumverdediger. "En wat wel vaker gezegd wordt: het gaat niet om de systemen, maar om de uitvoering. Ik denk dat dat het belangrijkste is." Hiddink verklaarde dat er met vijf verdedigers twijfel kan ontstaan. "Als er vijf of zes verdedigers om een tegenstander staan, denken ze vaak dat de ander het wel oplost. Zo verloor Oranje bijna in de laatste minuut van de verlenging tegen Costa Rica in de kwartfinale", zei hij.

"Maar ik vond niet dat dat op het WK het geval was", reageerde De Vrij. "Er worden in dat systeem andere dingen gevraagd. Er moet meer gecommuniceerd worden. Als dat niet goed gaat, ontstaat twijfel. Ik heb ervaren dat de communicatie vaak goed was, waardoor het juist wel goed ging. Het gaat dus niet om de systemen, maar om de uitvoering. Ik heb beide systemen vaak gespeeld, het maakt mij niet uit."