Politiek wil actie tegen zaakwaarnemers: Stop de verplichte betaling door clubs
"Nu kan elke makelaar met de wet in de hand zijn geld komen opeisen"

Politiek wil actie tegen zaakwaarnemers: "Stop de verplichte betaling door clubs"

03-09-2014 08:39
4

De verplichting dat voetbalclubs die een speler kopen diens zaakwaarnemer moeten betalen, dient te verdwijnen. Partijen moeten zelf kunnen bepalen naar wie de rekening gaat. Tweede Kamerlid Michiel van Veen (VVD) zegt dat woensdag in een interview met Voetbal International.

De Wet allocatie arbeid door intermediairs verplicht clubs op te draaien voor de bemiddelingskosten bij het kopen van een voetballer. Volgens Van Veen is die wet ingevoerd om fraude door het aannemen van personeel tegen te gaan.

"Nu kan elke makelaar met de wet in de hand zijn geld komen opeisen. In feite is de overheid medeplichtig aan een onrechtvaardige situatie." De overheid treedt volgens Van Veen op als 'een soort incassobureau voor makelaars.' Clubs en spelers zijn daar volgens hem de dupe van. Bij transfers gaat het vaak om forse bedragen.

De VVD'er verwacht steun van PvdA en CDA om de wet aan te passen. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken kan die volgens hem 'met één pennenstreek' veranderen. Dan kunnen clubs nog steeds de makelaar betalen, maar alleen als ze bewust daarvoor kiezen. "Een kwestie van fair play", zegt Van Veen.