Regerend landskampioen Ajax lijkt nog niet klaar voor Champions League
Amsterdammers maken weinig indruk tegen Heracles

14-09-2014 10:12
16

Gelukkig voor Ajax laten ontmoetingen in de Eredivisie zich niet altijd vergelijken met duels op het hoogste niveau in de Champions League. Want op basis van het vertoonde spel in het uiteindelijk nipt gewonnen duel met Heracles Almelo (2-1) moet de kampioen van Nederland woensdag het ergste vrezen als Paris Saint-Germain naar de ArenA komt.

Ajax verviel voor eigen publiek in de fouten die de ploeg eerder tegen PSV (1-3) en FC Groningen (2-0) wel opbraken. Het elftal van trainer Frank de Boer miste opnieuw een aantal opgelegde kansen en verdedigde nonchalant en kinderlijk.

Joël Veltman, dinsdag nog basisspeler van Oranje tegen Tsjechië, leed voor rust tot twee keer toe levensgevaarlijk balverlies. Ricardo van Rhijn wil ondanks eerdere waarschuwingen maar niet beseffen dat hij zijn tegenstander beter kort kan dekken. Hij stond in de 86e minuut ook verkeerd opgesteld toen de lange Wout Weghorst voor 2-1 zorgde. "Op zulke momenten moeten we beter staan", mopperde trainer Frank de Boer. "Nu was het toch weer even billenknijpen."

Ajax dankte de zege aan twee treffers van Arkadiusz Milik, die na een goede voorbereiding de laatste maand uit beeld raakte. De 20-jarige Pool mocht beginnen omdat Kolbeinn Sigthorsson in de aanloop naar de krakers met Paris Saint-Germain even rust kreeg. Hij trof doel in de eerste en laatste minuut van de eerste helft. De aanvalspartner van Robert Lewandowski in de Poolse nationale ploeg kan aardig voetballen met zijn linkerbeen. "Maar hij moet ook nog wennen", zei De Boer. "Soms wil hij te graag en kan hij beter een bal even vasthouden."

Het baart de trainer van Ajax zorgen dat zijn ploeg ook tegen Heracles Almelo een tegentreffer incasseerde. Bij gebrek aan al te veel houvast moet De Boer zich maar vastklampen aan het gegeven dat Ajax in de eerste helft van het vorige seizoen het beste voetbal voor de Champions League bewaarde. AC Milan ontsnapte met een gelijkspel in de ArenA (1-1). Het grote FC Barcelona leed zelfs een zeldzame nederlaag in Amsterdam (2-1).

Meegenomen is misschien ook dat het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain nog niet in allerbeste vorm steekt. De kampioen van Frankrijk speelde zaterdag tegen Rennes alweer voor de derde keer gelijk (1-1) in vijf wedstrijden. Bij Paris Saint-Germain speelt echter ook ene Zlatan Ibrahimovic, die als geen ander defensief geklungel kan afstraffen.