Hasselbaink: Ik kan er niets aan veranderen dat ik donker ben, dat wil ik ook niet
"Ik denk dat mensen mij nog steeds als een buitenlander zien, maar ik ben sinds 1997 in Engeland"

Hasselbaink: "Ik kan er niets aan veranderen dat ik donker ben, dat wil ik ook niet"

15-09-2014 10:15
1

Jerrel Hasselbaink hoopt de nieuwe trainer van Leeds United te worden. De voormalig voetballer gaf afgelopen week aan graag terug te willen keren bij de Championship-club, waar hij als speler in het verleden twee uitstekende seizoenen beleefde.

Leeds United, sinds kort eigendom van de veelbesproken Italiaanse zakenman Massimo Cellino, is na het ontslag van David Hockaday op zoek naar een nieuwe trainer. Hasselbaink heeft wel oren naar die rol, ondanks het verleden van Cellino. Hockaday was alweer de 38ste trainer die onder het bewind van Cellino de deur werd gewezen. De eigenaar van het Italiaanse Cagliari stuurde bij de Italiaanse club in 22 jaar tijd 36 trainers de laan uit, in zijn korte tijd in Leeds was Hockaday alweer de tweede coach die gedwongen moest vertrekken.

Hasselbaink tilt niet zwaar aan de nukken van de Italiaan. "Door het verleden van meneer Cellino verlies ik mijn interesse niet. Het gaat er alleen maar om of je de klus aankunt of niet. En ik heb er vertrouwen in dat ik dat kan", zegt Hasselbaink, afgelopen seizoen als hoofdtrainer actief bij Royal Antwerp. "Als je succesvol bent, word je niet ontslagen. Zo simpel is het. Van wat ik gelezen heb wil meneer Cellino succesvol zijn en doet hij er alles aan om dat te bereiken. Ik weet hoe de kaarten op tafel liggen en daar kan ik me in vinden."

"Ik wil niet beoordeeld worden op de kleur van mijn huid"
De open sollicitatie van Hasselbaink is in Engeland reden voor het oprakelen van een jarenlange discussie. In alle Engelse profcompetities is maar één donkere manager actief: Chris Powell (Huddersfield Town). Niet alleen in Engeland krijgen maar weinig donkere coaches de kans, ook in Europa is het mager gesteld met de kansen voor gekleurde trainers. Dat constateerde ook Clarence Seedorf onlangs. Hasselbaink tilt niet te zwaar aan de treurige cijfers.

"Ik wil niet beoordeeld worden op de kleur van mijn huid", zegt Hasselbaink. "Ik wil beoordeeld worden op mijn kwaliteiten om goed werk te leveren. Het gaat erom dat je de juiste man op en naast het veld bent en het heeft niets te maken met iets anders. Ik ben een enorm trotse zwarte man, maar ik ben niet bitter. Ik ga niet een discussie aanzwengelen om mensen alleen maar iets te geven om over te praten." Hasselbaink begrijpt wel dat hem, door het gebrek aan donkere managers, vaak gevraagd wordt hoe hij daar tegenaan kijkt.

"Je ontkomt er niet aan. Ik kan alleen maar eerlijk zijn in mijn visie op de situatie. Ik weet niet hoeveel donkere coaches gesolliciteerd hebben, op gesprek zijn geweest en zijn afgewezen. Ik weet niet eens hoeveel coaches de juiste papieren hebben. Er moet veel meer transparantie zijn voordat ik daar op kan reageren. En zelfs al was het een probleem, dan zou ik er geen probleem van maken. Ik kan er niets aan veranderen dat ik donker ben en dat wil ik ook niet. Het is in mijn ogen volledig irrelevant."

"Ik spreek vijf talen en heb met de beste trainers in het voetbal gewerkt"
Waar Hasselbaink liever over praat, is zijn wens om zijn trainersloopbaan voort te zetten in Engeland. "Ik wil mijn carrière vervolgen in Engeland, mocht de juiste baan voorbijkomen. Ik heb een Engelse vrouw en mijn kinderen worden via het Engelse systeem opgeleid. Ik denk dat mensen mij nog steeds als een buitenlander zien, maar ik ben sinds 1997 in Engeland. Het grootste deel van mijn carrière heb ik in dit land doorgebracht."

"Natuurlijk, ik ben heel ambitieus en ik denk dat ik veel te bieden heb. Ik realiseer me dat de concurrentie hevig is, maar ik ben van mening dat ik totaal iets anders breng. Ik spreek vijf talen en heb met de beste trainers in het voetbal gewerkt. Trainers als George Graham, Louis van Gaal, Guus Hiddink, Claudio Ranieri en Frank Rijkaard. Ik ben heel erg mijn eigen persoon. Ja, ik ben zelfverzekerd, maar ik heb hard gewerkt om mijn papieren te halen en ik blijf leren en mezelf scholen."