Uitgefloten Zlatan is nu geniaal: Een wonder geschiedt, er wordt kunst geschapen
"En dat is toch wat wij willen in het voetbal?"

Uitgefloten Zlatan is nu geniaal: "Een wonder geschiedt, er wordt kunst geschapen"

17-09-2014 08:44

Zlatan Ibrahimovic behoort tegenwoordig ot de drie beste spitsen ter wereld, is misschien wel de allerbeste. In zijn eerste jaren bij Ajax bestonden er echter flink wat twijfels over de Zweed, die zelfs door de eigen aanhang werd uitgefloten. David Endt maakte het van dichtbij mee.

"Toen hij binnenkwam bij Ajax", herinnert voormalig teammanager David Endt zich nog goed, "was Zlatan een speler met een apart karakter van wie een heleboel mensen toen zeiden: mwa... Ze vonden hem niet zo goed, niet zo geweldig als hij misschien wel leek op de training."

De aanvaller maakte in zijn eerste dertig wedstrijden acht doelpunten, niet echt een gemiddelde om van onder de indruk te raken. Hij miste bovendien de grootste kansen en leek ook technisch niet in staat om mee te kunnen. "Maar Zlatan had een enorme drive, een geweldige ambitie en motivatie, een honger om alles uit zijn carrière te halen. Hij wilde zilverwerk, hij wilde winnen, altijd wilde hij winnen."

Inmiddels heeft Ibrahimovic alle twijfel heel ver achter zich gelaten. De bijna 33-jarige spits maakte vlak voor zijn transfer naar Juventus het legendarische doelpunt tegen NAC Breda en is daarna niet meer gestopt met het maken van schitterende goals. "Zijn genialiteit levert steeds iets fantastisch op", zegt Endt in gesprek met de NOS.

"Zlatan komt met geweldige vondsten, waarin intuïtie en het genie bij elkaar komen, waarin een wonder geschiedt, waarin kunst wordt geschapen zonder dat hij dat zelf beseft. Hij doet dat uit een impuls. Hij maakt doelpunten waarvan je blijvend kunt genieten. En dat is toch wat wij willen in het voetbal?"