Mogelijk nooit meer uitsupporters bij Klassieker: Het is echt zonder einddatum
"Voorlopig is het dan ook over en uit"

Mogelijk nooit meer uitsupporters bij Klassieker: "Het is echt zonder einddatum"

17-09-2014 08:58
18

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam verrasten dinsdag met hun besluit dat er bij de Klassieker ook de komende jaren geen uitsupporters welkom zijn. Het zou zelfs zomaar kunnen dat uitpubliek nooit meer wordt toegelaten bij de beladen wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord.

Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam tegen Radio Rijnmond in een verklaring over de beslissing die dinsdag kenbaar werd gemaakt. "Wij zijn er niet op uit om onze steden te confronteren met ellende, dus we doen het maar niet", aldus Aboutaleb, die laat weten dat het veel beter moet voordat de uitvakken weer gevuld kunnen worden.

"Als ik besluit om Ajax-supporters uit Amsterdam hier toe te laten, dan kan ik hier weer een paar honderd ME'ers op pad sturen. Die heb ik hard nodig op andere terreinen." Vorig seizoen ging het nog flink mis bij de bekerfinale in De Kuip, waar Ajax-supporters zich misdroegen. Er werd vuurwerk op het veld gegooid, waardoor het duel met PEC Zwolle moest worden gestaakt. Daarnaast werd voor 60.000 euro vernielingen aangericht.

Aboutaleb erkent dat het besluit ook gevolgen heeft voor de 'goede' supporters, maar volgens de burgervader zijn er te veel fans uit op problemen. "Voorlopig is het dan ook over en uit. Zolang wij, burgemeesters en politiechefs, niet het gevoel hebben dat het onder normale omstandigheden kan, gaat dat niet gebeuren. Het is echt een voorlopig, zonder einddatum."