Ajax dankt kansen missend PSG en begint CL-seizoen uitmuntend
Amsterdammers pakken knap punt: 1-1

17-09-2014 22:33
51

Ajax is uitstekend aan het nieuwe seizoen in de Champions League begonnen. De Amsterdammers liepen lange tijd achter de feiten aan tegen Paris Saint-Germain, maar profiteerden via Lasse Schöne optimaal van het gebrek aan efficiëntie bij de Franse topclub: 1-1.

Ajax kwam na veertien minuten voor de zoveelste keer dit seizoen na knullig verdedigen op achterstand. Nicolai Boilesen controleerde de bal slecht met Lucas Andersen in zijn rug en gleed vervolgens ook nog eens uit. Zlatan Ibrahimovic pegelde nog op een uitgestoken been van Joël Veltman maar Edinson Cavani schoot wel raak.

Fouten als die van Boilesen horen niet in de Champions League thuis. Ook de ervaren Niklas Moisander liet zich even na rust van zijn slechtste kant zien. Hij verleende de snelle Lucas een vrije doorgang richting het doel van Jasper Cillessen. Gelukkig voor de Fin en heel Ajax schoot de Braziliaan rakelings naast.

Het elftal van Frank de Boer mocht de tegenstander dankbaar zijn dat het de hele wedstrijd spannend bleef. Oude bekenden als Zlatan Ibrahimovic en Gregory van der Wiel mochten zich net als Lucas aanrekenen dat ze de voorsprong van hun ploeg niet verdubbelden. De kampioen van Frankrijk gunde Ajax op die manier de kans op een wonderbaarlijke ontsnapping.

In een poging wat meer grip te krijgen op het middenveld wisselde trainer De Boer middenvelder Nick Viergever voor Niki Zimling. Anwar El Ghazi mocht Kolbeinn Sigthorsson aflossen, waardoor de multifunctionele Lasse Schöne als spits kwam te spelen. Misschien nog wel belangrijker dan de omzettingen was dat Ajax weer geloof uitstraalde. De formatie voetbalde plotseling weer met durf en vertrouwen, net als vorig seizoen tijdens een memorabele thuiswedstrijd tegen FC Barcelona (1-1).

Wie anders dan Schöne beloonde de wederopstanding van Ajax met de gelijkmaker. De meeste waardevolle speler van Ajax dit seizoen mocht na 74 minuten een vrije trap nemen en schoot via de arm van doelman Salvatore Sirgu raak (1-1). Even later was Schöne dicht bij de 2-1, toen hij de paal raakte. De sterrenploeg van Paris Saint-Germain wankelde plotseling in de slotfase, maar slaagde erin de schade met een gelijkspel beperkt te houden. (ANP)