Ajax op rapport: drie uitblinkers, Moisander en Boilesen zwaar onvoldoende
Amsterdammers komen goed weg

Ajax op rapport: drie uitblinkers, Moisander en Boilesen zwaar onvoldoende

18-09-2014 06:00
19

Ajax verraste woensdag toch weer in de Champions League. De Amsterdammers leken lang op een kansloze, docht nipte nederlaag af te stevenen. Tot Lasse Schöne opstond. VoetbalPrimeur was in de Arena en maakt rapport op.

Wout Stravers
AMSTERDAM

Jasper Cillessen – 7,5: Was misschien wel de beste speler bij Ajax. Hij redde een aantal keer uitstekend. Het waren geen van allen bizar moeilijke reddingen, maar Cillessen oogde zeer solide en had bijvoorbeeld een steenharde vrije trap van Zlatan direct klemvast.

Ricardo van Rhijn – 6,5: Zijn zwakste moment kende hij bij de tegentreffer. Frank de Boer heeft een hekel aan spelers die zich omdraaien als ze een blok willen zetten. Precies dat deed Van Rhijn op het moment dat Edinson Cavani de 0-1 binnen schoot. Herstelde zich daarna redelijk.

Joël Veltman – 7: Werd af en toe als een schooljongen opzij geduwd door Zlatan en moest ook eenmaal aan de noodrem trekken (geel), maar Veltman werd nou ook weer niet ondersteboven gespeeld. En dan verdien je tegen Zlatan een dikke voldoende.

Niklas Moisander – 4: Wat is er met de aanvoerder van Ajax aan de hand? De concentratie die hij het hele vorige seizoen had, lijkt er dit seizoen nog niet te zijn. Zijn blunder had PSG af moeten straffen, maar Lucas faalde alleen voor Cillessen.

Nicolai Boilesen – 4: Zit in een vormcrisis, en dat is een understatement. Boilesen ging kinderachtig in de fout, bezorgde Ajax een achterstand en was daarna ook slordig aan de bal. Passes die net achter de man waren, et cetera.

Nick Viergever – 5: Het lullige voor Viergever is dat hij steeds met Daley Blind vergeleken zal worden. En dat pakt niet goed uit voor hem, want het spelinzicht en de techniek van Viergever zijn nou eenmaal minder. Hij kan dat compenseren met diepgang en een gezond portie inzet. Tegen PSG koos hij te vaak voor de veilige optie en dan is zijn meerwaarde nihil.

Davy Klaassen – 6: Kwam in de eerste helft maar zes keer (!) aan de bal. Herstelde zichzelf na rust, mede dankzij de inbreng van Niki Zimling. Klaassen blijft er altijd voor gaan, of hij nou een uur speelt of negentig minuten. Met iets meer finesse in z’n spel zou hij écht belangrijk worden voor Ajax.

Thulani Serero – 6,5: Ten opzichte van de afgelopen weken toonde Serero verbetering. Hij beheerst het druk zetten op de tegenstander uitstekend. Nu nog een steekpass en een schot! Tegen PSG was hij voldoende.

Lasse Schöne – 7,5: Krijgt puur vanwege zijn doelpunt een hoog cijfer. In al het andere zie je nog dat de topvorm er niet is, maar met zijn dode spelmomenten is Schöne bijna onmisbaar aan het worden voor Ajax. Twee uitstekende vrije trappen zorgden bijna voor dé stunt van de eerste speelronde in de Champions League.

Kolbeinn Sigthórsson – 5: Een ondankbare avond voor Sigthórsson, die in de eerste helft amper een bal kreeg. Na rust, toen Ajax meer grip op de wedstrijd kreeg, had hij meer kunnen doen met de ruimte en zich iets actiever kunnen bemoeien met het spel.

Lucas Andersen – 6: Geen onvoldoende, en dat is al heel wat voor Andersen! De Deen leek eigenlijk pas goed te gaan spelen, toen hij zag dat hij eens niet gewisseld zou gaan worden. Zou hij eindelijk over zijn Arena-angst heen zijn? Op De Toekomst zijn ze lyrisch over Andersen, het wordt echter hoog tijd dat hij dat over een langere periode laat zien!

Invallers:
Niki Zimling – 7,5: Bracht wat Ajax in de eerste helft miste: drang naar voren en lef. Wie had dat op deadlineday gedacht? Niki Zimling van grote waarde voor Ajax in de Champions League. Marc Overmars zal er om hebben gegniffeld.

Anwar El Ghazi – 5,5: Kwam heel goed weg toen hij geel kreeg voor een natrappende beweging aan het adres van Maxwell. Met die actie nam hij een onaanvaardbaar risico. Had dreiging, maar was uiteindelijk niet erg effectief in zijn acties.

Arek MilikSpeelde te kort voor een beoordeling.

Ben je het eens met deze cijfers? Niet? Laat jouw spelersrapport achter in het reactiesysteem!