Van Hanegem is er na AZ-soap helemaal klaar mee: Dat zou een verademing zijn
"Er is niemand die zich nog echt druk maakt om het voetbal, het gaat alleen nog om de randzaken"

Van Hanegem is er na AZ-soap helemaal klaar mee: "Dat zou een verademing zijn"

18-09-2014 16:16
4

Willem van Hanegem heeft als oud-speler en -trainer van AZ een behoorlijke geschiedenis in Alkmaar, maar van de laatste ontwikkelingen hoeft hij helemaal niets te weten. 'De Kromme' hekelt het feit dat de randzaken belangrijker zijn geworden dan het voetbal zelf.

Van Hanegem speelde tussen 1976 en 1979 voor AZ en was daar tussen 1997 en 1999 trainer. Na het vertrek van Alex Pastoor hebben de Alkmaarders geen hoofdtrainer meer, maar dat interesseert hem nauwelijks. "Het is gewoon zo in de voetballerij dat het er niet om gaat wat je kunt, maar om wie je kent. Daar heb ik het een beetje mee gehad", verklaart hij in gesprek met Voetbal International.

"Er is niemand die zich nog echt druk maakt om het voetbal, het gaat alleen nog om de randzaken. Het gaat tegenwoordig om het vetpercentage van een speler, wat voor hartslag hij heeft, hoeveel kilometer hij kan lopen en het is belangrijk of een trainer om kan gaan met videoapparatuur. Het resultaat is minder belangrijk, dat is het gekke."

"Ik vind het niet interessant of Wesley Sneijder elf kilometer heeft gelopen in een wedstrijd. Hij heeft andere kwaliteiten. Dat moeten trainers eens inzien." Van Hanegem hoopt dat AZ nu een verstandige keuze maakt. "Een trainer met een goede kijk op voetbal zou een verademing zijn. Iemand die ook echt over het spelletje kan praten, in plaats van iemand die steeds maar weer dezelfde clichés gebruikt."